skip navigation
matprat logo
Bolle med bær OFG

Vitamin C / askorbinsyre

Vitamin C er et vannløselig vitamin. Ved høye inntak lagres ikke overskuddet i kroppen, men skilles ut via urinen.

Vitamin C bidrar blant annet til:

  • normalt immunforsvar
  • å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress
  • øke opptaket av jern
  • å redusere tretthet og utmattelse
  • normal kollagendannelsen (bestanddel i bindevev i blant annet skjelett, brusk sener, hud og blodårer)
  • normal energiomsetning
  •  at nervesystemet fungerer normalt

Eksempler på kilder til vitamin C i kosten:

  • frukt, spesielt sitrusfrukter, kiwi, moreller og ananas
  • bær, som jordbær, bringebær og blåbær
  • grønnsaker som potet, paprika, brokkoli, blomkål

Vitamin C blir lett ødelagt under tilberedning.  Matvarenes vitamin C-innhold reduseres ved lagring med tilgang til luft og under varmebehandling. Varmebehandlingen bør derfor gå raskt. Grønnsaker som skal kokes bør legges i lite kokende vann.

Anbefalinger for inntak av vitamin C

Vitamin C, mg/dag Kvinner     Menn Barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gravide Ammende

 

 

6-11 mnd 12-23 mnd 2-5 år 6-9 år 10-13 år
  75 85 100 75 20 25 30 40 50
Risikogrupper for mangel For høyt inntak

Forekommer svært sjeldent. Oppstår når vitamin C har vært fraværende i kosten i flere måneder

 

 

 

 

Overskudd skilles ut via urinen

Høyt inntak (kosttilskudd) kan gi diaré og magesmerter

Kan føre til økt risiko for nyrestein hos personer som er utsatt for dette

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.43, server:MP-PRD-WEB09 23.10.2017 08:09:24