skip navigation
matprat logo
Melk og yoghurt

Kalsium

Kalsium er det mineralet som det finnes mest av i kroppen. Hos voksne finner vi mellom cirka 1 og 1,2 kg kalsium, hovedsakelig bundet i skjelett og tenner (99%).

Kalsium bidrar blant annet til:

  • normal vekst og utvikling av skjelettet hos barn
  • å opprettholde normalt skjelett og tenner
  • normal energiomsetning
  • at fordøyelsesenzymene fungerer normalt
  • normal muskelfunksjon
  • normal overføring av signaler mellom nerveceller
  • i prosessen med celledeling og cellespesialisering
  • at blodet koagulerer normalt

Eksempler på kilder til kalsium i kosten:

  • ifølge den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3, bidrar meieriprodukter som melk, yoghurt og ost med nesten 70% av kalsiuminntaket i det norske kostholdet.
  • grønnkål
  • brisling og annen småfisk spist med bein

Anbefalinger for inntak av kalsium

Kalsium, mg/dag Kvinner   Menn Barn      

 

 

 

 

Gravide og ammende

 

 

6-11 mnd 1-5 år 6-9 år 10-17 år

 

 

800 (900*) 900 800 (900*) 540 600 700 900

*Personer mellom 18 og 20 år anbefales 900 mg kalsium per dag.

Risikogrupper For høyt inntak kan føre til

Nordmenn har generelt et tilfredsstillende kalsiuminntak

Særlig blant unge jenter og voksne kvinner at inntaket kan bli for lavt

Personer som ikke inkluderer meieriprodukter i kostholdet

Ved ukritisk bruk av kosttilskudd

Hyperkalsemi (for høye verdier av kalsium i blodet) kan føre til forstyrrelser av hjerterytmen, kvalme og oppkast, tendens til nyresten og nyreskade

 

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.43, server:MP-PRD-WEB09 22.10.2017 03:13:19