skip navigation
matprat logo
Opptak av jern - kjøtt

Jern

Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi. En kropp i vekst gjør at barn og unge trenger mer jern relativt sett. Kvinner i fertil alder trenger også mer jern enn menn på grunn av blodtap knyttet til menstruasjon og overføring av jern til fosteret under en graviditet.

Jerntilskudd bør likevel aldri tas uten at mangel har blitt påvist hos lege. Kroppen har liten evne til å skille ut overskudd av jern, og det er nemlig slik at symptomene på jernmangel ligner veldig mye på symptomene du får hvis du har for mye jern i kroppen.

Jern bidrar blant annet til:

  • at transporten av oksygen rundt i kroppen går normalt
  • at immunforsvaret fungerer normalt
  • normal kognitiv funksjon
  • normal kognitiv utvikling hos barn
  • normal dannelse av røde blodceller og hemoglobin
  • å redusere trøtthet og utmattelse

Jern i kosten:

  • Grove kornprodukter som grovbrød, havregryn, müsli
  • Storfekjøtt som mørbrad, ytre- og indrefilet, entrecôte, bog og høyrygg
  • Leverpostei
  • Egg
  • Tørket frukt som rosiner, aprikos og svisker
  • Viltkjøtt som elg, hjort, rein og rype

I maten vår finnes jern i to ulike former: hemjern og ikke-hemjern. Hemjern finnes i en del animalske matvarer, mens det i vegetabilske matvarer er ikke-hemjern. Opptaket av ikke-hemjern i tarmen påvirkes av andre faktorer i kosten vår. Kjøtt og fisk bidrar til å øke opptaket av jern fra maten. Det samme gjelder vitamin C

Anbefainger for inntak av jern, mg/dag

Kvinner 14-60 år > 60 år Gravide Ammende
  15*^^ 9 15** 15
Menn 14-17 år > 18 år    
  11 9    
Barn 6 mnd-5 år 6-9 år 10-13 år  
  8 9 11  

* Menstruasjonsblødninger og derav følgende jerntap, kan variere mye fra kvinne til kvinne. Dette gjør at en del kvinner trenger større jerntilførsel enn andre. En del kvinner trenger mer jern enn kostholdet kan gi.

^^ Etter postmenopause (opphør av menstruasjon) er anbefalingen 9 mg.

** En del gravide trenger mer jern i løpet av de to siste trimestre enn kostholdet kan gi. Bruk av jerntilskudd bør vurderes i samråd med lege

Mangelsymptomer Risikogrupper for mangel For høyt inntak

Anemi

Redusert arbeidskapasitet

Kan i alvorlige tilfeller påvirke den mentale utviklingen og kognitive funksjonen hos barn

Barn og unge i vekst

Kvinner i fertil alder (fra ca 14 års alder og til menstruasjon opphører)

Gravide

Vegetarianere

Idrettsutøvere

Ved ukritisk bruk av kosttilskudd eller ved hemokromatose*

 

 

 

 

*Primær hemokromatose er en arvelig sykdom som gir økt opptak av jern fra tarmen, og kan føre til opphopning av jern i kroppen. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.31, server:MP-PRD-WEB06 17.08.2017 13:54:44