skip navigation
matprat logo
Helstekt ytrefilet

B12 / kobalamin

B12 kalles også kobalamin, og er et B-vitamin. 

Vitamin B12 bidrar blant annet til:

  • at nervesystemet fungerer normalt
  • normal omsetning av homocystein (høye nivåer kan være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom)
  • normal dannelse av røde blodlegemer
  • at immunforsvaret fungerer normalt
  • å redusere trøtthet og utmattelse

Vitamin B12 i kosten:

  • kjøtt
  • egg
  • fisk og skalldyr
  • melk
  • meieriprodukter som hvitost, brunost, cottage cheese, kesam, yoghurt og skyr

Det finnes ingen vegetabilske kilder

Anbefalinger for inntak av vitamin B12

B12, µg Kvinner     Menn Barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gravide Ammende

 

 

6-11mnd 12-23 mnd 2-5 år 6-9 år

 

 

2,0 2,0 2,6 2,0 0,5 0,6 0,8 1,3
Risikogrupper for mangel For høyt inntak

Svært sjeldent. Mangelsymptomer oppstår først etter flere år med lavt inntak

 

Personer som har levd på vegankost over flere år

 

Eldre (på grunn av redusert absorpsjon)

Ikke kjent
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.40, server:MP-PRD-WEB09 25.09.2017 20:58:10