Fakta om oljer - Fett - Kosthold og helse - MatNyttig - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Olje i karaffel

Fakta om oljer

Vet du forskjellen på kaldpresset, virgin og andre oljer? Her finner du de forskjellige oljebegrepene.

Kaldpresset olje

Olje fremstilt av råstoff uten forutgående oppvarming eller bruk av kjemikalier. Ved kaldpressing beholder oljen de naturlige ernæringsstoffene som fettløselige vitaminer, naturlige steroler og antioksidanter, blant dem store mengder E-vitaminer.  

Raffinert olje

Råstoffet oppvarmes, presses og filtreres. Det som blir tilbake er selve oljefraksjonen med redusert innhold av vitaminer og plantesteroler. Tilnærmet smakløs.  

Ekstrahert olje

Råstoffet oppvarmes, tilsettes kjemikalier og presses for å få ut mest mulig olje. Det som blir igjen er selve oljefraksjonen. Minimalt med vitaminer og plantesteroler. Smakløs.  

Ekstra Virgin

Betegnelsen brukes bare om olivenolje. Jomfruoljen er den som først utvinnes ved kaldpressing. Ca 10 prosent av fremstillingen regnes som Ekstra Virgin, og selges uten ytterligere rensing.  

Virgin

 For å få mer ut av råvaren presses den ytterligere. Kvaliteten er ikke fullt så ren som for Ekstra Virgin.  

Pure Olive

Dette er tredje gangs pressing ved høyere trykk og temperatur. Blandes ofte med Virgin. Betegnelsene Ekstra Virgin og Virgin brukes om hverandre. Selv om oljeproduktet er merket, er det likevel ingen sikker garanti for at kvaliteten holder hva den lover.  
Dersom oljen ikke er klassifisert etter hvor i prosessen den er tatt ut, kan du gå ut fra at den både er raffinert og ekstrahert, og lite egnet til et sunt kosthold. Billige og smakløse oljer er som regel raffinert og ekstrahert.   Kilde: www.odelia.no

 

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.160, server:MP-PRD-WEB10 14.08.2018 10:49:03