Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Brasiliansk bønnegryte med svinekjøtt

Brasiliansk bønnegryte

Ingredienser

porsjoner
  • 700 g tørkede svarte bønner
  • 1 stk. fersk eller lettsaltet svineknoke
  • 450 g lettsaltet sideflesk eller bacon
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 dl nøytral olje
  • 2 stk. finhakket løk
  • 5 båter finhakket hvitløk
  • 2 stilker finhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. finhakket grønn paprika
  • 2 bokser grovhakkede hermetiske tomater
  • 1,5 ts malt spisskummen
  • 0,5 ts malt muskat
  • 1 ts kajennepepper
  • 450 g kylling lårfilet
  • 450 g rå chorizopølse
  • 1 dl hakket bladpersille
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (3)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Feijoada regnes av mange som nasjonalretten i Brasil, der den opprinnelig ble laget av slavene. De brukte det de fikk, som hale og øre av grisen, men vi holder oss til mer fristende stykker kjøtt som svineknoke, bacon og kyllinglår.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 700 g tørkede svarte bønner
  • 1 stk. fersk eller lettsaltet svineknoke
  • 450 g lettsaltet sideflesk eller bacon
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 dl nøytral olje
  • 2 stk. finhakket løk
  • 5 båter finhakket hvitløk
  • 2 stilker finhakket stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. finhakket grønn paprika
  • 2 bokser grovhakkede hermetiske tomater
  • 1,5 ts malt spisskummen
  • 0,5 ts malt muskat
  • 1 ts kajennepepper
  • 450 g kylling lårfilet
  • 450 g rå chorizopølse
  • 1 dl hakket bladpersille
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Legg tørkede bønner i rikelig med vann natten over.
  2. Hell av bløtleggingsvannet på bønnene og ha dem over i en kjele. Tilsett vann til det står en cm over bønnene. Kok opp og legg i svineknoke, sideflesk eller bacon og laurbærblad. Sett på lokk og la det småkoke til kjøttet løsner fra knoken, ca. 2 timer. Hell på mer vann om nødvendig.
  3. Ta ut kjøttet og legg det til side. 
  4. Varm en stekepanne og tilsett oljen. Fres løk, hvitløk, selleri og paprika til det er mykt og blankt. Tilsett spisskummen, muskat og kajennepepper og fres et minutt. Hell 2-3 dl av de kokte bønnene over i løkblandingen, og mos det med en sleiv. Denne blandingen vil jevne gryta.
  5. Bland løkblandingen inn i bønnene sammen med hermetiske tomater, og kok opp. Skjær opp det kokte kjøttet og ha det i gryta sammen med kyllingkjøtt, chorizo og persille. La det hele koke i ti minutter og smak til med salt og kvernet pepper.
Server gjerne med ris kokt med finhakket løk og hvitløk, appelsiner i skiver, salatblader og chilisaus (f.eks tabasco).
Dette er en gryte som må planlegges litt, siden bønnene må bløtlegges over natten, men den er vel verd å vente på – smakfull, mørk og mektig.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB13 19.04.2024 04:27:20