Surstek

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Surmelken ble tidligere brukt mye som marinade. Det gir god smak til lammesteken, og forlenger også holdbarheten på kjøttet. Denne retten må du planlegge i god tid, den skal nemlig marineres i kjøleskapet en hel uke!

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 1 kg lammestek
  • 1 l kefir
  • 1 stk løk
  • 2 ss smør
  • 6 dl melk eller vann
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 % eller rømme
  • 2 ss hvetemel

Slik gjør du

1. Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell i surmelk. Legg posen på et fat i kjøleskapet i ca. en uke. Vend på posen hver dag.

2. Skyll og tørk steken. Brun den i en jergngryte sammen med løk skåret i båter.

3. Dryss over salt og tilsett melk/vann, pepper og laurbærblad. Kok opp. Senk varmen og la steken trekke over svak varme til steketermometeret viser 65-70 °C. Dette tar ca. 2 timer. 

4. Ta kjøttet opp av sjyen og hold det varmt mens sausen lages.

5. Bruk stekesjyen. Rør mel ut i rømme , og visp jevningen inn i stekesjyen. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med kokte poteter og for eksempel aspargesbønner, gulrøtter og rørte tyttebær.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.