Romjulsdesserter

Mens julaftensdessertene er preget av tradisjon, velger vi oftere mer moderne desserter til å etterfølge middagene i romjulen. Mye fri gjør dessuten at vi har bedre tid til å gjøre oss flid med det søte punktum av måltidet.

Det som er lurt å tenke på når man skal lage en romjulsdessert er for det første hvor mange gjester du har. Med mange gjester er det lurt å velge en dessert hvor mye av arbeidet kan gjøres på forhånd, slik at du som vert eller vertinne slipper å bruke mye tid på kjøkkenet mens gjestene dine sitter til bords. Dessuten er det en fordel å velge desserter som er velegnet å lage i store porsjoner. Til mindre selskaper kan du gjerne velge desserter som krever mer arbeid eller en liten finish like før servering.

Når du velger dessert bør du også tenke på at den skal passe til resten av menyen. En velkomponert meny er variert når det gjelder råvarer og skal være passe tung. Ofte kan det være lurt å lage menyen med en «rød tråd».

 

Populær iskrem

Krydret juleis

Iskrem er alltid populært, og kan lages både i porsjonsformer, større former eller i form av en iskake. En stor fordel med å velge iskrem til dessert er at du kan lage den ferdig på forhånd og kun gjøre den sisten finishen før servering. På den måten får du som vert eller vertinne sitte mest mulig til bords sammen med gjestene dine, i stedet for å bruke mye av tiden på kjøkkenet. Iskremoppskriften kan dessuten enkelt ganges opp dersom det er mange gjester. Både bringebæris og krydret juleis er flotte iskremdesserter som passer godt til de fleste romjulsmiddager.

 

Karamellpudding og andre puddinger

Karamellpudding

Karamellpudding er en klassiker som mange liker å servere i forbindelse med julen. I likhet med iskrem kan den også lages ferdig opptil flere dager i forveien. Alt du trenger å gjøre før servering er å hvelve puddingen på fat og piske krem som serveres ved siden av puddingen. Skal du lage karamellpudding for første gang er det god hjelp i å følge vår trinn for trinn-forklaring.

Crème brûlée har mange fellestrekk med karamellpuddingen, men stekes og serveres i porsjonsformer. Dryss brunt sokker på toppen og sett formene under grillelementet i 2-3 minutter til sukkeret smelter til et tynt lag karamell. Du kan også smelte sukkeret med en brenner. Crème brûlée derfor best å servere når man ikke har så mange gjester.

Sjokoladepudding med vaniljesaus

 

Sjokoladepudding kan også lages i porsjonsformer og serveres på en elegant måte. Servert med hjemmelaget vaniljesaus er det garantert suksess hos både store og små. Mandelkjernepudding er et annet godt alternativ.

Panna cotta er en klassisk italiensk fløtepudding. Den er lett å tilberede og smaker veldig godt. Server den med for eksempel med bringebærsaus, og pynt med friske bjørnebær. Vil du ha panna cotta med en vri kan vi anbefale eksklusive panna cotta med safran.

 

Fromasj og mousse

Sherryfromasj

Fromasj er ikke vanskelig å lage. Likevel kan det være lurt å ha laget fromasj en gang før man serverer det til gjester. Grunnen til det er at det er viktig å lære hvordan man smelter gelatin og rører det jevnt inn i fromasjen uten at man får klumper med gelatin i desserten. Sherryfromasj er en gammel klassiker som fortjener en ny renessanse, ellers kan du følge oppskriften på jordbærfromasj og erstatte jordbærene med dine favorittbær eller – syltetøy. Da kan du lage både multefromasj, bringebærfromasj, bjørnebærfromasj eller tyttebærfromasj.

Sjokolademoussekaker med havrebunn

Det som er viktig både med fromasj og mousse er å beholde luften som man har pisket inn i eggedosisen eller stivpiskede eggehviter. Derfor skal man alltid røre den lett sammen til slutt med en slikkepott. Ikke bruk håndmikseren til dette. Sjokolademousse er alltid en vinner. Den kan også serveres som elegante sjokolademoussekaker med havrebunn. Mokkamousse med smak av kaffe og sjokolade smaker også godt.

 

Andre desserter

Mini Pavlova med eggekrem og multer

Krumkaker med krem og bær er en tradisjonell og god juledessert. Frisk frukt med råkrem er et godt dessertvalg når man ikke vil ha en altfor tung dessert. Det samme gjelder for ferske fikener med portvinsråkrem. Ris a la mande er den danske varianten av riskrem, og med ingredienser som marsipan og kirsebær kan desserten kalles eksklusiv. Dette er en tung dessert som passer best etter et lettere måltid.

Sjokoladefondant er en trendy dessert for alle som elsker sjokolade, men er du en pavlova-elsker bør du prøve mini pavlova servert med eggekrem og multer. Mini pavlova kan lages ferdig i god tid og pakkes inn i matpapir eller kjøkkenhåndkle. Ha eggekrem og multer på kakene like før servering.

Det er mange kaker som fint kan serveres som dessert. Send gjerne kaken rundt bordet eller skjær porsjonsstykker av ostekake, whiskykake eller sitron- og marengspai og anrett fint på tallerkener. Multer i himmelseng er et tynt sukkerbrød dekket med multer og créme fraîche. På toppen er den dessertkaken dekket med marengs. Resultatet er en søt og syrlig smaksbombe som raskt blir en ny favoritt.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.