Omelette norvégienne

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Denne godsaken kalles også "Baked Alaska", en kake med luftig sukkerbrød, deilig iskrem og søt marengs. Du kan lage både sukkerbrød og is selv - eller kjøpe det på butikken, alt etter hva du har tid til. God blir kaka uansett! 

Ingredienser

10
Porsjoner

Sukkerbrød:

  • 3 stk egg
  • 90 g sukker
  • 90 g hvetemel
  • 14 ts bakepulver

Fyll:

  • ca. 112 l vaniljeis
  • 1 glass multesyltetøy (á 400 g)

Italiensk marengs:

  • 100 g sukker
  • 1 dl vann
  • 2 stk eggehvite
  • 112 ss sukker

Til flambering:

  • 12 dl søt likør , eksempelvis cointreau eller grand marnier, eventuelt en cognac

Slik gjør du

1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek sukkerbrødet ved 160 °C i godt smurt form, 24 cm i diameter, i ca. 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødet rist.

Dersom du får rester av sukkerbrødet kan du tørke sukkerbrødet i stekeovnen, smuldre det opp og bruke det som topping til iskrem, eller lage tilslørte bondepiker til dessert ved en senere anledning.

2. Del sukkerbrødet i tre lag. Kle en springform (diameter 18-20 cm) med bakepapir i bunn. Skjær ut bunnen av sukkerbrødet slik at det passer i springformen. Del det midterste laget med sukkerbrød i tykke strimler som passer rundt kanten av springformen. 

3. Skjær is i skiver/biter og legg dem lagvis over kakebunnen sammen med multesyltetøy. Klem isen lett sammen underveis slik at det ikke blir noen luftrom i kaken. Form toppen rund og jevn. 

Dersom du får rester av sukkerbrødet kan du tørke sukkerbrødet i stekeovnen, smuldre det opp og bruke det som topping til iskrem, eller lage tilslørte bondepiker til dessert ved en senere anledning.

4. Legg det siste laget med sukkerbrød over den runde toppen og skjær til rundt kanten av formen. Dekk kaken med plastfolie og sett den i fryseren.  

Dersom du får rester av sukkerbrødet kan du tørke sukkerbrødet i stekeovnen, smuldre det opp og bruke det som topping til iskrem, eller lage tilslørte bondepiker til dessert ved en senere anledning.

5. Kok opp sukker og vann. La det småkoke i 5-10 minutter, til du får en tykk, sirupsaktig konsistens. Pisk eggehviter og sukker i en kjøkkenmaskin eller med håndmikser til det er halvstivt. Hell den kokende sukkerlaken i en tynn stråle langs kanten av bollen mens maskinen går på høy hastighet. Pisk i ca.10 minutter til du har en tykk og blank marengs.

6. Ta kaken ut av formen og sett den på et serveringsfat. Dekk kaken med marengs, bruk gjerne en palett for å forenkle jobben. Klapp paletten lett over marengsen til slutt for å få et pent mønster på kaken. 

7. Bruk en gassbrenner for å gi marengsen en gyllen brun farge. Server kaken. 

Du kan også sette kaken under grillelementet i ovnen for å gi marengsen litt farge. Følg godt med, slik at den ikke svir seg.

8. Flamber gjerne kaken foran gjestene som en ekstra effekt. Varm opp likør eller cognac på middels varme i en liten kjele. Hell forsiktig likøren/cognacen over kaken og tenn på med en fyrstikk. Vær forsiktig, og se til at du ikke har noe som kan ta fyr i nærheten.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.