Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fylt gresskarstek

Gresskar med vegetarfyll

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. flaskegresskar
  • 1 ss olivenolje

Ris- og grønnsaksfyll:

  • 2 stk. gulrot
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 2,5 dl fullkornris
  • 0,5 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1,5 dl pecannøtter eller valnøtter
  • 1,5 dl tørkede tranebær
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 0,5 ts tørket timian
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Flaskegresskar fylt med ris- og grønnsaksfyll blir som en vegetarstek, og er kanskje julens lekreste rett. Dette er  utvilsomt en festrett for alle som velger vegetar.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. flaskegresskar
  • 1 ss olivenolje

Ris- og grønnsaksfyll:

  • 2 stk. gulrot
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 2,5 dl fullkornris
  • 0,5 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1,5 dl pecannøtter eller valnøtter
  • 1,5 dl tørkede tranebær
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 0,5 ts tørket timian

Slik gjør du

  1. Del et flaskegresskar i to på langs og fjern frøene. Legg halvdelene på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Pensle med olivenolje.
  2. Sett brettet i stekeovnen på 180 °C og bak gresskaret i ca. 1 time til det er mørt, men fortsatt holder fasongen. Avkjøl gresskaret til det er kjølig nok til å håndteres. 
    Baketiden er avhengig av størrelsen på gresskaret. Det bør ikke bake for lenge, da blir det for mykt. Husk det skal tilbake i stekeovnen en gang til.
  3. Finhakk gulrot, stilkselleri, løk og hvitløk til fyllet mens gresskaret steker.
  4. Varm olivenolje i en sauteringspanne eller vid kjele og fres grønnsakene til myke og blanke og begynner å få farge. Tilsett ris og grønnsaksbuljong og kok opp. Senk varmen litt og la risen koke til den har absorbert all væske. Rør om av og til.
  5. Bruk en skje til å grave ut gresskarkjøttet. La det være igjen omtrent en centimeter kjøtt innenfor skinnet. Hakk gresskarkjøttet.
  6. Vend inn hakket gresskarkjøtt sammen med hakkede valnøtter, tranebær og urter med risfyllet. Smak til med salt og kvernet pepper.
  7. Fyll gresskaret ved å fylle hver halvdel av gresskaret med så mye av risblandingen som mulig. Pakk fyllet godt sammen. Legg den ene halvdelen oppå den andre og bruk hyssing til å binde dem sammen. Få gjerne hjelp av et par ekstra hender. 
    Gresskaret kan forberedes i god tid fram til dette punktet. Pakk det stramt inn i folie og legg det i kjøleskap i opptil 3 dager før det skal serveres.
  8. Legg gresskaret i en ildfast form og pensle hele overflaten med olivenolje. Plasser formen midt i ovnen på 180 °C i 20-35 minutter, til det er helt gjennomvarmt.
  9. Løft gresskaret forsiktig over på et serveringsfat og la det hvile et par minutter før servering. Skjær det forsiktig i ca. 2 cm tykke skiver. Skivene har lett for å falle fra hverandre, så det kan være lurt å bruke en kakespade når de skal flyttes over på en tallerken.

Server gjerne en frisk salat og din favorittsaus til gresskaret.

Fyllet i gresskaret kan varieres på mange måter ved endre urter, nøtter og grønnsaker. Pass på at fyllet ikke inneholder for mye fuktighet. Da vil det bli vanskelig å holde på fasongen.
Du kan også få et fyll med fastere konsistens ved å blande et egg eller to inn i rismassen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Spis gresskar på Halloween

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 23.04.2024 10:28:34