Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo

Pinnekjøtt podcast

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Pinnekjøtt

Til tross for at både Erlend og Øistein kommer fra ’ribbefamilier’ skal gutta nå lage pinnekjøtt. Erlend forteller hva som gikk galt da moren hans prøvde å lage pinnekjøtt og Øistein oppdager en hemmelig luke i kjøkkengulvet.

Pinnekjøtt med rotmos

Turmat
Middels
Over 60 min

Pinnekjøtt – eller lammeribbe- er den vanligste julematen på Vestlandet, og har tatt opp konkurransen som den mest populære julematen over hele landet. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene salting og tørking.

Ingredienser

 • 2 kg pinnekjøtt , gjerne mer til et sultent lag!
 • 1 stk. vossakorv , ring à 500 g.

Rotmos:

 • 1,25 kg kålrot
 • 2 stk. gulrot
 • 1 stk. potet
 • 3 ss smør
 • 1 dl kremfløte
 • ca. 2 ts salt
 • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

Pinnekjott-4508-24
Du trenger: Pinnekjøtt, kålrot, gulrot, potet, vann, salt, pepper, kremfløte, smør, Vossakorv og pinner.
Pinnekjott-4508-24
 1. Beregn ca. 400 g pinnekjøtt per person. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer. La det stå i romtemperatur.
Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 600 gram pr. person.
Pinnekjott-4508-24
 1. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet småkoke/trekke ved 85-95 grader ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra bena. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
Pinnekjott-4508-24
 1. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
Pinnekjott-4508-24
 1. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

Pinnekjott-4508-24

Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.

Pinnekjott-4508-24

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.

NØDLØSNING

En klassisk tabbe i julestresset er å glemme å vanne ut pinnekjøttet. Har du ikke mulighet til å endre planer og servere pinnekjøttet en dag senere, finnes det en kriseløsning. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll denne med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og la det trekke til kjøttet slipper beina. Dette er ikke den ideelle måten å gjøre det på. Med denne løsningen er det lurt å gjøre klart ekstra drikkevarer, da det kommer til å smake litt saltere enn vanlig.

Andre oppskrifter med pinnekjøtt