skip navigation
matprat logo

Kalkun

– og hvordan få både stuffing og fugl ferdig helt samtidig.

Helstekt kalkun

Erlend og Øistein forsøker å fange sin helt egne kalkun. Gutta mimrer tilbake til den gangen de bodde i kollektiv og ikke tinte kalkunen lenge nok, og Erlend lærer bort en veldig kjekk regel for utregning av riktig steketid.

Helstekt kalkun

Turmat
Middels
Over 60 min

Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet. Følger du denne oppskriften vil du garantert oppnå et smakfullt og saftig resultat.

Ingredienser

8
  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 100 g smør til pensling
  • 112 ts salt
  • 112 ts pepper
  • 3 dl vann

Slik gjør du

Du trenger: kalkun, smør, salt, pepper og hyssing.
Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.


1. Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus, så ta vare på den. 


2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.


3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.


4. Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.


5. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.


Kalkunen er klar til servering. Pynt fatet med for eksempel stekte appelsinskiver. Server kalkunen med grønnsaker, kokte poteter og en fyldig og god fløtesaus.