skip navigation
matprat logo

Jern i fokus

World Iron Awareness Week. 18. – 24. april 2016


Jern er det mineralet som det er vanskeligst å dekke behovet for gjennom kosten. I tillegg til å påvirke mange barn og gravide i utviklingsland, oppgir WHO at det er den eneste næringsstoffmangelen som også er signifikant utbredt i den vestlige verden. Mange tusen nordmenn har et kosthold som ikke dekker anbefalt daglig inntak for jern og i uke 16 markerer vi i MatPrat derfor World Iron Awareness week. Hensikten er økt bevissthet om viktigheten av å inkludere jernrike matvarer i et sunt og variert kosthold.


BIFF MED RÅ THAISALAT

Turmat
Middels
20–40 min

En spennende og spicy salat med asiatiske smaker servert sammen med en saftig og mør biff er skikkelig sunn snaddermat! Nyt!

Ingredienser

  • 600 g ytrefilet av storfe
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 2 ss margarin eller olje til steking

Salat:

  • 1 stk grønn squash
  • 2 stk gulrot
  • 14 stk hodekål
  • 1 stk rosa grapefrukt
  • 2 stk vårløk
  • revet skall av 1 stk lime
  • 14 potte grovhakket frisk koriander
  • 1 pakke bønnespirer (á 200 g)

Dressing:

  • 2 cm revet frisk ingefær
  • 1 båt revet hvitløk
  • 1 stk finhakket rød chili
  • saft av 1 stk lime
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss olje
Vis næringsinnhold
Energi
315kcal
Fett
11.0g
Protein
38.4g
Karbohydrater
14.5g
Jern
4.3mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

1. Skjær squash og gulrot i tynne strimler med hjelp av et juliennejern. Ha strimlene i en bolle. Snitt kål i tynne strimler ved hjelp av en kniv eller ostehøvel.

Har du ikke juliennejern: Bruk en ostehøvel og høvle lange, tynne «flak» av squashen. Stopp når du kommer inn til den svampaktige kjernen, snu på squashen og fortsett å høvle til du bare har igjen kjernen. Legg skivene oppå hverandre og skjær dem i tynne strimler med en skarp kniv. Gjør det samme med gulrot.

2. Skjær topp og bunn av grapefrukten. Skjær av resten av skallet slik at du fjerner den hvite hinnen. Legg grapefrukten i den ene hånda og skjær ut skinnfrie fileter ved å skjære tett inntil hinnene mens du snur på grapefrukten i hånda. Ha filetene i bollen med grønnsaker.

3. Skjær vårløk i tynne strimler på skrå, og ha det i bollen med de andre grønnsakene. Ha også revet limeskall, grovhakket koriander og bønnespirer i bollen og bland alt godt sammen.  

4. Bland sammen dressingen og sett den til side mens du steker biffene.

5. Krydre biffene med salt og pepper. Smelt margarin eller olje i en varm stekepanne. Når det slutter å bruse og margarinen er nøttebrun, legger du i biffene. Stek dem til det begynner å piple kjøttsaft på oversiden, 2-3 minutter. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem, ca. 2 minutter. Da er biffene medium stekt. Ta dem ut av stekepannen og la dem hvile et par minutter på en skjærefjøl.

6. Hell dressingen over grønnsakene i bollen rett før servering og bland alt godt sammen.

Server saftige biffer med den spicy og sprø thaisalaten.