skip navigation
matprat logo

Pasta

Her finner du våre beste oppskrifter på hjemmelaget pasta og andre gode pastaoppskrifter.

Skal du imponere på kjøkkenet? Vårt beste tips er å dra i gang pastamaskinen. Lite slår hjemmelaget pasta, både i smak og i skryt av kokken.

PASTA MED SKOGSOPP OG POSJERT EGG

Turmat
Middels
Over 60 min

Skogsopp og herlig salt bacon løfter denne retten til en smaksopplevelse. Du kan lage pastaen fra bunnen av eller "jukse litt" med fersk pasta fra butikken - uansett nydelig!

Ingredienser

  • 250 g hvetemel gjerne fint pastamel eller durumhvete
  • 12 ts salt
  • 2 stk egg
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ts salt til koking

Du trenger også:

  • 100 g tørrsaltet bacon
  • 2 ss margarin til steking
  • 2 båt hvitløk
  • 100 g skogsopp , gjerne kantarell
  • 40 g babyspinat
  • 2 ss revet parmesan
  • 12 ts kvernet pepper

Posjert egg

  • 2 stk egg ferske, kjøleskapskalde egg
  • 1 l vann
  • 12 ts eddik, 7 %
  • 12 ts salt

Slik gjør du

1. Sikt mel i en liten haug på benken og lag en fordypning midt i haugen. Ha i salt, hele egg og eggeplommer.

2. Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.

3. Bruk hendene og samle alt til en deig når eggene er absorbert av melet. Deigen skal knas i minst 5 minutter. Den kan kjennes litt hard ut til å begynne med, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir mer smidig og enklere å jobbe med.

4. Dryss på litt mel om pastadeigen kleber seg litt til benken mens du knar. Når deigen er myk, smidig og elastisk, er den ferdig knadd.

5. Pakk pastadeigen godt inn i plastfolie, eller legg den i en tett pose. Deigen skal hvile i 30 minutter før den kjevles ut i pastamaskin eller for hånd.

6. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere (1) og kjør deigen igjennom en gang til. Fortsett med ett hakk til (2) og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.

7. Kjør igjen pastaen gjennom maskinen på det tykkeste (O) og fortsett slik på alle trinnene helt til du har deigen så tynn du ønsker den. Det vanligste trinnet for tagliatelle er trinn 6 på maskinen.

8. Del pastaleiven opp i mindre i lengder á ca. 30 cm. Sveiv lengdene gjennom tagliatellehjulet på pastamaskinen. Dryss litt mel over den ferske tagliatellen og legg dem til side slik at de tørker litt, mens du ordner resten.

9. Posjer egg. Kok opp vann med eddik og salt. Senk varmen litt så det ikke fosskoker. Knekk ett og ett egg i en kopp og la dem gli forsiktig ned i vannet. La eggene stivne i vannet i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern gjerne løs eggehvite så de ser pene ut før serveringen.

10. Børst og rens sopp. Del den i mindre biter. Skjær bacon i små terninger.

11. Stek baconterninger i en varm stekepanne med litt margarin til de er sprø. Legg baconet over på en tallerken med kjøkkenpapir.

12. Ha margarin og hvitløk i stekepannen og fres til hvitløken er blank. Ha i sopp, og stek til soppen har fått en fin gyllen farge. Ha baconet tilbake i stekepannen og trekk den til side.

13. Kok opp en stor kjele med vann, ha i salt og kok tagliatellen til den er al dente, ca. 4 minutter.

14. Hell av kokevannet og vend spinat, stekt bacon og sopp inn i tagliatellen.

 Anrett tagliatellen i dype tallerkener, legg posjert egg på toppen, dryss over litt revet parmesan og grovkvernet pepper. Pynt gjerne med frisk timian.

Ragù Bolognese

Turmat
Enkel
Over 60 min

Dette er en kjøttsaus laget på ekte italiensk vis. Passer utmerket både som saus til pasta bolognese, i lasagne og til andre gode velsmakende formål. Når sausen for koke lenge utvikler smaken seg til det uimotståelige.

Ingredienser

  • 600 g kjøttdeig eller finhakket flatbiff av storfe
  • 4 ss olje til steking
  • 1 stk løk
  • 3 båt hvitløk
  • 1 stk gulrot
  • 1 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 2 boks hermetiske tomater (helst plommetomat)
  • 12 dl rødvin
  • ca. 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 1 stk laurbærblad
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Vask og finhakk gulrot og stilkselleri. 
  2. Stek kjøttdeigen i flere omganger i en varm panne med olje. Ha kjøttdeigen over i en gryte og ha i de finhakkede grønnsakene. Ha i tomater, rødvin, kjøttbuljong og laurbærblad.
  3. La det hele småkoke under lokk i ca. 1 ½ time. Tilsett mer væske om nødvendig. Smak til med salt og pepper.
I Bologna finhakker de kjøttet til den ekte bolognesen. Bytt ut kjøttdeig med flatbiff av storfe. Følg samme fremgangsmåte, men la Bolognesen koke lengre. Etter to timer er kjøttet veldig mørt. Tilsett mer væske om nødvendig.