Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo

Utbening av lammelår

Øistein og Erlend med lammelår 10

Utbening av lammelår

Utbening av lammelår

Erlend og Øistein prøver å bene ut et helt lammelår, bruker sag i matlagningen for første gang, og utfordrer Diplom pølsemakermester, Bjørn Tore Teigen, fra MatPrat – hvor raskt kan han bene ut et lammelår mon tro?

FIRE RETTER AV ETT LAMMELÅR

Turmat

Lammelår er en fantastisk råvare som ofte ender opp som klassisk lammestek. I stedet for å steke et helt lår kan man dele det opp og få lammeskank, flatbiff, surret stek og mørbrad. Med disse gode råvarene er du godt rustet til å lage mange gode retter som smaker himmelsk.

Slik gjør du

Mørbrad av lam.

Øverst på låret på den tykkeste delen, finner vi mørbradkjøttet. Dette kan du steke som biff eller strimle og bruke i suppe, wok eller gryter. Kjøttet er mørt og trenger kort tilberedningstid.

Vår anbefaling er lammebiff med salsa verde.

 

Det sitter én lammeskank på hvert lammelår.

Skanken sitter helt nederst i den andre enden av låret. Den er kokkenes suverene favoritt. Lammeskank krever tid i ovnen eller gryta, gjerne på lav temperatur over lang tid. Braisert (kokt under lokk i ovn) sammen med masse gode grønnsaker blir dette en smakfull middag av de sjeldne. Vi regner en skank per porsjon.

Vår anbefaling er ølbraiserte lammeskanker.

 

Flatbiff av lam.

Midt på innsiden av låret sitter en flott, liten sak. Flatbiffen. Avhengig av størrelsen på lammelåret, veier flatbiffen 300-500 gram. En fantastisk liten biffstek som smelter på tunga. Passer perfekt til en flott romantisk middag for to.

Vår anbefaling er lam flatbiff med paprikasaus, men lam flatbiff med stekt hjertesalat er også et godt valg.

 

Surret lammestek.

Det som da gjenstår er råstoffet til en klassisk surret lammestek. Fjern lårbeinet og surr sammen kjøttet med en bomullstråd. Krydre kjøttet og brun det før du steker det videre i ovn. Fortrinnsvis med et steketermometer. Surret lammestek er toppen av lykke for matglade lamme-elskere. Alternativt kan kjøttet brukes som benfritt grytekjøtt.

Vår anbefaling er lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker, men du kan også tilberede steken i en gryte, slik som spansk grytestek.

 

Som du nå sikkert forstår byr et lammelår på mange muligheter. Kjøp ett eller flere lår, og imponer dine nærmeste med utsøkte lammeretter.

Oppskrifter på lammestek