skip navigation
matprat logo

Surring av fylt stek

Surring av fylt stek

Erlend og Øistein lærer hvordan man surrer og tilbereder et lammelår, og prøver å få plass til alt fyllet uten å søle, og lærer om lammets historiske betydning av professor i antropologi, Runar Døving.

LAMMESTEK FYLT MED OLIVEN, FETAOST OG TOMATER

Turmat
Avansert
Over 60 min

Lammestek regnes av mange som et «må-ha-måltid» i høstens lammesesong. Om du vil imponere gjestene dine, er en stor fylt lammestek en sikker vinner. Ikke bare ser det flott ut, men kjøttet blir også utrolig saftig og smakfullt. 

Ingredienser

6
  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg

Fyll:

  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 10 stk finhakket sorte oliven
  • 100 g hakkede soltørkede tomater i olje
  • 200 g smuldret fetaost
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 ss brødrasp
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 1 ss hakket frisk timian

  • 12 ts salt
  • 1 ts pepper

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovnen til 125 °C. Bein ut lammelåret (se videoen nedenfor), eller kjøp en som er ferdig utbeinet.

2. Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel det inni steken.  

3. Rull steken sammen og surr den godt med hyssing. Gni steken inn med salt og pepper. 

4. Legg steken i en langpanne og stikk inn et steketermometer. Se til at termometeret  sitter i kjøttet og ikke i fyllet, da det vil angi feil kjernetemperatur.

5. Sett steken midt i stekeovn til termometeret viser 65-70 °C for medium til medium pluss, eller 75 °C for gjennomstekt. Dette tar ca. 3 timer.  La steken hvile i 20 minutter før den skjæres opp i skiver.

Server gjerne steken med en god salat til.