skip navigation
matprat logo

Grønn sommermat

For både små og store. Det er sommer og tid for grill. Føler du det ofte blir det samme slengt på grillen? For: «Det er jo det barna vil ha…» Eller?

På denne tiden av året bugner butikkene av grønt. Benytt anledningen til å lage nye og spennende retter på grillen eller til grillmaten. Barnemeny er ut! De aller fleste barn liker mer enn det vi voksne ofte tror. Gi barna gode og sunne matopplevelser i oppveksten, det vil de ta med seg videre i livet. #MerAv grønt

Kostholdet til barn og unge i Norge er stort sett i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Likevel er det noen rom for forbedringer. Mange spiser mindre frukt og grønt og fisk enn kostrådene tilsier. En del får også i seg for lite fiber. De samme tingene kan også sies om kostholdet til voksne.

Kilde: Kostholdsundersøkelsene Ungkost 3 og Norkost 3

Ja, barn liker sunn mat!

  • ALLE barn og ungdom liker en eller annen form for bær, frukt eller grønt. 9 av 10 liker gulrot, agurk, eple, banan, drue og/eller jordbær.
  • Bare 2 % av barn og ungdom liker ingen form for grove kornprodukter. De aller fleste liker grovt brød, grove rundstykker og/eller knekkebrød.
  • Bare 1 % av barn og ungdom liker ikke noe fisk eller sjømat. 4 av 5 av liker laks og/eller fiskepinner/panert fisk.

Kilde: Helsedirektoratet

Kostholdet endres i overgangen fra barn til ungdom:

  • Inntaket av frukt og grønt halveres fra gutter starter på ungdomsskolen til de går ut.
  • Inntaket av sukker øker med alderen.

*Tall fra Helsedirektoratet/Ungkost

KAMPANJE FOR SUNNERE MAT TIL BARN OG UNGE

Helsedirektoratets kampanje «#MerAv» har som mål å få barn og ungdom til å spise mer frukt og grønt, grove kornprodukter og fisk. Kampanjen er et ledd i Nasjonal handlingsplan for et bedre kosthold  samt Intensjonsavtalen mellom myndigheter og matvarebransjen. Der er et av målene å øke inntaket av disse matvarene med 20 % innen 2021.

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Vi fremmer matglede og inspirerer til sunnere hverdagsmåltider på en enkel måte. Sunt er et balansert og variert kosthold. Vi legger forskningsbasert kunnskap til grunn for vår kommunikasjon, og støtter oss til de rådene norske helsemyndigheter gir om ernæring, kosthold og helse.