skip navigation
matprat logo

Reinsdyrbiff og Jordskokk- og gulrotsuppe

REINSDYRBIFF OG JORDSKOKK- OG GULROTSUPPE

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

Reinsdyrbiff med linser, jordskokk og plommer

Turmat
Middels
40–60 min

En rask og enkel rett med reinsdyrkjøtt, som vi har skåret i fine biffer og stekt i smør. Krydret med bare litt salt og pepper kommer den fine reinsdyrsmaken fram. Linser, jordskokk og plommer er spennende og deilig tilbehør.

Ingredienser

4
  • 600 g reinsdyrfilet
  • 2 ss smør
  • 1 ss soyasaus
  • 1 dl vann
  • 600 g jordskokk
  • 500 g røde plomme
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot
  • 2 stk laurbærblad
  • 3 dl rødvin (kan droppes)
  • 3 dl sorte linser
  • saften av ½ stk sitron
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper
  • 2 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du

  1. La reinsdyrbiffene ligge på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter for å bli temperert.
  2. Vask (skrubb) jordskokk grundig og del i tommelstore biter. Tørk godt med kjøkkenpapir og legg i en ildfast form.
  3. Del plommer i to og fjern steinen. Legg plommene i formen sammen med jordskokkene. Drypp over halvparten av oljen og salt. Plasser formen midt i ovnen på 220 °C og stek i 30 minutter. 
  4. Skrell og finhakk løk og gulrot. Varm resten av oljen i en kjele og fres grønnsakene myke og blanke. Hell i vinen og kok i 2 minutter. Ha i linser, kok opp på nytt og senk varmen.
  5. Kok linsene til de er møre, ca. 20 minutter. Smak til med sitron, salt og kvernet pepper. Vend forsiktig ned bakte jordskokker og plommer.
  6. Varm en stekepanne og ha i smør. Når smøret slutter å bruse er det varmt nok til å legge i biffene. Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 2-3minutter på hver side, avhengig av tykkelse. Bruker du steketermometer, skal kjernetemperaturen være 56 °C for rosa kjerne.
  7. Løft biffene over på en tallerken og la dem hvile et par minutter før servering.
  8. Kok ut stekepannen med soyasaus og vann, og sil sjyen i en liten kjele. Smak til med salt og pepper.
  9. Fordel linsene på fire tallerkener. Del biffene i to på skrå og legg dem på linsene. Dryss over litt hakket persille.

Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


Jordskokk og gulrotsuppe

Turmat
Enkel
40–60 min

Den knudrete jordskokken med sin nøtteaktige smak egner seg utmerket til suppe. Gulrot er med på å gi både farge og sødme til suppen.Skrubb det tynne skallet på jordskokkene med en grønnsaksbørste, så behøver du ikke å skrelle dem. 

Ingredienser

4
  • 1 stk løk
  • 1 ss olivenolje
  • 400 g jordskokk
  • 2 stk gulrot
  • 1 bit frisk ingefær på størrelse med en tommelfinger
  • 3 båt finhakket hvitløk
  • saften av ½ stk sitron
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet)

Tilbehør

  • 2 stk jordskokk
  • 1 stk gulrot
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss frisk persille

Slik gjør du

  1. Finhakk løk. Varm olje i en vid kjele og fres løken til den er myk og blank.
  2. Vask (skrubb) jordskokker grundig og skjær i biter. Det er ikke nødvendig å skrelle dem.Skrell og del gulrot og ingefær i biter og hakk hvitløk. Ha alt i gryta og fres godt i et par minutter. Hell i grønnsaksbuljong. Kok opp, senk varmen og la suppen småkoke i 15-20 minutter, eller til grønnsakene er helt myke.
  3. Bruk stavmikser eller kjør suppen i hurtigmikser til den er helt glatt. Smak til med sitron, salt og pepper. Tilsett litt vann om suppen er for tykk.
  4. Skjær jordskokk og gulrot i så tynne skiver som mulig, gjerne med ostehøvel eller mandolin. Tørk godt av skivene med litt tørkepapir.
  5. Varm oljen i en stekepanne med høy kant. Ha i grønnsaksskivene og stek dem et par minutter på hver side, til de blir gyllenbrune. La dem renne av seg på litt tørkepapir.

Server suppen i dype skåler og topp med stekte grønnsaker og dryss over litt hakket persille.