skip navigation
matprat logo

LAMMEBIFF MED URTE­GRØNNSAKER OG ALT I ETT-FORM MED LAKS

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

LAMMEBIFF MED URTESTEKTE GRØNNSAKER

Turmat
Enkel
40–60 min

Både lam mørbrad og lam flatbiff kan brukes til lammebiff. Urtestekte grønnsaker kan du lage både i stekepannen og i ovnen, og er smakfullt tilbehør. Bruk det du har av friske urter i hagen eller vinduskarmen for å variere smaken. 

Ingredienser

  • 800 g flatbiff av lam
  • 2 ss margarin til steking

Urtestekte grønnsaker:

  • 350 g gulrot
  • 12 kg potet
  • 12 stk fennikel
  • 200 g sellerirot
  • 12 stk purre den grønne delen
  • 5 båter hvitløk
  • 12 pakke hakket frisk persille
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på kjøttet. Skjær kjøttet i passe store biffer. Sett til side.
  2. Skrell og skjær gulrot, potet, fennikel og sellerirot i like store biter, ca. 1 ½ x 1 ½ cm. Ta vare på det grønne fennikelgresset. Del purre på langs og skyll godt. Kutt i ca. 5 mm brede biter. Finhakk hvitløk, persille og det grønne fennikelgresset.
  3. Varm en stekepanne og ha i margarin. Når skummet legger seg er det varmt nok til å legge i kjøttet. Stek lammebiffene to minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Senk varmen og etterstek i 3-4 minutter. Legg biffene over på en tallerken og la dem hvile.
  4. Skyll ut av stekepannen og varm den igjen. Ha i olje og alle grønnsaker bortsett fra purre og stek på høy varme. Rør om av og til og tilsett mer olje om nødvendig. Grønnsakene skal stekes hardt, slik at de får en fin, gyllen farge. Bland inn purre, hvitløk, persille og fennikel mot slutten av steketiden. Smak til med salt og pepper.
  5. Fordel grønnsakene på tallerkener og legg biffene oppå.
Grønnsakene kan også stekes i stekeovnen. Legg dem utover i en stor ildfast form eller langpanne og stek dem på 220-230 °C til de er mørkt gylne og knapt gjennomstekt. Litt honning hjelper til i stekeprosessen og gir deilig sødme. Høy temperatur er viktig for at grønnsakene skal steke og ikke koke.

Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


ALT I ETT-FORM MED LAKS OG GRØNNSAKER

Turmat
Enkel
20–40 min

En hverdagslig middagsrett som gjør seg selv i stekeovnen, mens du kan gjøre andre viktige ting. 

Ingredienser

  • 800 g laksefilet
  • 2 ss olje
  • 12 pakke persille
  • 4 stk potet
  • 3 stk gulrot
  • 200 g sellerirot
  • 12 stk fennikel
  • 12 stk purre den hvite delen
  • 2 båter hvitløk
  • 3 dl matfløte
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 220 °C. Skjær laks i porsjonsstykker og fjern eventuelt skinn. Legg fiskestykkene i en skål og vend dem i olje, salt, pepper og finhakket persille.
  2. Skrell grønnsaker og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene lagvis i en ildfast form.
  3. Finhakk hvitløk og bland inn i fløten sammen med salt og pepper. Hell blandingen over grønnsakene og sett formen i ovnen i ca. 20 minutter.
  4. Ta formen ut av ovnen og legg fiskestykkene på toppen. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 10 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og grønnsakene er møre.
Denne retten kan varieres på ulike måter ut fra hvilke grønnsaker du har tilgjengelig. Du kan også bytte ut laks med andre fiskeslag som steinbit, torsk eller sei.