skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    Grønnsakslapper

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    20–40 min

    Grønnsakslappene er en genial måte å få barna til å spise mer grønnsaker på.

  2. to recycle

    Grønnsaksspagetti med biffstrimler

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    20–40 min

    Tynne, tynne strimler av grønnsaker kan serveres som et alternativ til spagetti.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

Grønnsakspagetti med biffstrimler

Turmat
Middels
20–40 min

Tynne, tynne strimler av grønnsaker kan serveres som et alternativ til spagetti. Squash egner seg perfekt, men andre faste rotgrønnsaker kan også brukes. Vi har valgt å servere grønnsaksspagettien rå med varme biffstrimler og sopp som tilbehør, men den kan også få en rask runde i stekepannen med litt olje, og serveres som en deilig, lun salat. 

Ingredienser

  • 2 stk grønn squash
  • 12 bunt vårløk
  • 200 g frisk sjampinjong eller aromasopp
  • 1 pk biffkjøtt i strimler á 375 g
  • 2 ss margarin til steking
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 50 g ruccula

Sitron- og chilidressing:

  • skall og saft av 12 stk sitron
  • 12 ts chiliflakes
  • 1 dl olivenolje
  • 12 ts paprikapulver
  • 2 båter revet hvitløk
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
Vis næringsinnhold
Energi
399kcal
Fett
31.2g
Protein
24.2g
Karbohydrater
5.3g
Jern
3.6mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

1. Skyll squash godt og skjær av bunn og topp. Skjær squashen i tynne strimler med hjelp av et juliennejern. Ha strimlene i en bolle.

Har du ikke juliennejern: Lage grønnsaksspagetti med ostehøvel og kniv: Bruk en ostehøvel og høvle lange, tynne «flak» av squashen. Stopp når du kommer inn til den svampaktige kjernen, snu på squashen og fortsett å høvle til du bare har igjen kjernen. Legg skivene oppå hverandre og skjær dem i tynne strimler med en skarp kniv.

2. Skjær vårløk i tynne strimler på skrå, og ha det i bollen med squashen.

3. Skjær aromasoppen i biter og sett til side.

4. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over i bollen med squashstrimler og vårløk. Bruk hendene til å vende det hele forsiktig sammen. Sett til side, slik at smakene kan utvikle seg.

Squashen vil avgi en del vann etter at den er blandet med dressingen. Det gjør også at den vil falle litt sammen og bli litt mer «spagettiaktig» i konsistensen.

5. Stek sopp i en varm stekepanne med margarin. Ha den over på en tallerken mens du steker kjøttet.

6. Skyll ut av stekepannen og varm den på nytt med resten av margarinen. Stek biffstrimlene raskt til de får en fin farge på alle sider. Krydre med salt og pepper. Ha soppen tilbake i pannen sammen med biffstrimlene.

Server grønnsakpastaen i dype tallerkener med saftige biffstrimler og stekt sopp på toppen. 


Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


Grønnsakslapper

Turmat
Middels
20–40 min

Grønnsakslapper, eller «fritters» som det heter om vi skal være internasjonale, er en enkel rett med mange variasjonsmuligheter. Grønnsakslappene er ikke minst en genial måte å få barna til å spise mer grønnsaker på. Oppskriften gir ca. 12 lapper.

Ingredienser

  • 1 stk grønn squash
  • 2 ts salt
  • 4 stk egg
  • 1 ss hvetemel
  • 1 båt hvitløk
  • 12 bunt vårløk
  • 50 g ruccula
  • 12 ts kvernet pepper
  • 1 dl nøytral olje til steking
  • 12 stk sitron i båter

Slik gjør du

1. Riv squash grovt, legg den i et dørslag og dryss over litt salt. La den ligge der til du har forberedt resten av oppskriften.

Bytt gjerne ut squash med andre grønnsaker som for eksempel kokt brokkoli, hakket paprika, mais eller purreløk om du vil prøve andre spennende grønnsakslapper.

2. Visp sammen egg og hvetemel i en bolle.

3. Finhakk hvitløk, snitt vårløk og grovhakk ruccola. 

4. Klem ut så mye væske som mulig av den revne squashen. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle til å vri ut vannet. Bland revet squash, hvitløk, vårløk og ruccola inn i de vispede eggene. Krydre med salt og kvernet pepper.

Squash fortsetter å avgi vann også etter at du har presset ut det du kan. Derfor er det lurt å steke lappene så fort som mulig etter at grønnsaker og egg er blandet.

5. Varm en stekepanne med halvparten mengde olje. Bruk en spiseskje og legg blandingen i stekepannen. Du får plass til tre-fire grønnsakslapper i pannen av gangen. Stek lappene til de er gylne på undersiden og begynner å stivne på oversiden. Snu dem forsiktig med stekespade og stek dem ferdig. Legg dem over på en tallerken etter hvert som de blir ferdige, og hold dem varme.

Server lappene nystekte med litt salatblader, en klatt rømme eller gresk yoghurt og sitronbåter. 

Lappene er ment som en selvstendig smårett, men egner seg også som tilbehør til for eksempel kylling eller svinekjøtt.