skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    LASAGNE MED SOPP

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    Over 60 min

    En lasagne med smak av høst! Vi var heldige og fant kantareller, men du kan like gjerne bruke sopp fra butikken.

  2. to recycle

    REINSKAV MED SOPP- OG POTETRÖSTI

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    20–40 min

    Som en røff pizza uten mel, er denne potetröstien med reinsdyrskav. En skikkelig smak av norske råvarer.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

LASAGNE MED SOPP

Turmat
Middels
Over 60 min

En lasagne med smak av høst! Vi var heldige og fant kantareller, men du kan like gjerne bruke sopp fra butikken. 

Ingredienser

  • 1 stk løk
  • 2 båter hvitløk
  • 500 g friske kantarell
  • 2 ss olivenolje
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 stilker frisk timian
  • 12 stk lasagneplater
  • 100 g ferdigrevet ost
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 1 boks cherrytomat
  • 12 pose blandet babybladsalat
  • 1 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Skjær soppen i skiver.
  3. Varm olivenolje i en dyp stekepanne og stek løk og hvitløk til løken er blank og myk. Tilsett soppen og fres videre i et par minutter. Dryss over hvetemel og rør godt. Hell i melk, kok opp og smak til med salt, pepper og timian.
  4. Forvarm ovnen til 180 °C.
  5. Dekk bunnen i en liten ildfast form med litt av saus og dekk med lasagneplater. Fortsett å legge lag på lag til alt er brukt opp. Det skal være saus øverst. Dryss over revet ost.
  6. Plasser formen midt i ovnen i 30-35 minutter, eller til pastaplatene er myke og lasagnen har fått en fin, gyllen farge.
  7. Lag salat mens lasagnen står i ovnen: Del cherrytomater i to og bland med salat. Drypp over olivenolje og krydre med litt salt og pepper.
Har du rester av stek eller gryterett, kan den lett inkluderes i lasagnen. Kutt kjøttet i biter og bland det i soppsausen. Du kan også blande spinat eller grønnkål i sausen før du monterer lasagnen.

Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


REINSKAV MED SOPP- OG POTETRÖSTI

Turmat
Middels
20–40 min

Som en røff pizza uten mel, er denne potetröstien med reinsdyrskav. En skikkelig smak av norske råvarer.

Ingredienser

  • 800 g reinsdyrskav
  • 2 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk løk
  • 400 g ferske kantarell
  • 600 g potet
  • 2 stilker frisk timian
  • 100 g ferdigrevet ost
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 250 g tyttebær
  • 12 pose blandet babybladsalat
  • 1 ss olivenolje
  • 50 g friske eller frosne tyttebær

Slik gjør du

  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet slik at det kan tempereres mens du lager rösti.
  2. Skjær løk i tynne skiver.
  3. Legg ferske kantareller i tørr stekepanne slik at de slipper væske. Hell av væsken, eller la soppen dampe seg tørr. Tilsett litt smør og olivenolje og stek sopp og løk til det begynner å få fin farge. Krydre med salt og pepper. Hell over i en skål og sett til side.
  4. Skrell og riv poteter grovt og bland inn hakket frisk timian, revet ost og stekt sopp. Varm stekepannen med litt olje og klem potetblandingen ut i stekepannen. Stek röstien ca. 5 minutter på hver side, eller til den er vakkert gyllen. Snu den ved først å løsne den ved å legge et lokk over stekepannen og snu den på hodet. Bruk grytekluter. La röstien gli tilbake i stekepannen og stek den ferdig. Hold den varm.
  5. Varm resten av smør og olje i en stekepanne og stek skavet på høy temperatur til det endrer farge. Krydre med salt og pepper.
  6. La röstien gli over på et fat, og legg på reinsdyrskav, salat og tyttebær.
Har du ikke ferske kantareller, har du kanskje litt sopp i fryseren du kan bruke. Eller velg annen fersk sopp som aromasopp eller sjampinjonger. Tørke sopp kan også brukes, men bør bløtlegges før de tilberedes.