skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    LAM MØRBRAD MED ROTFRUKT-PAI

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    40–60 min

    Lam mørbrad sitter øverst på lammelåret, og er et perfekt lite kjøttstykke til spesielle anledninger. Her serverer vi den med en salt versjon av smuldrepai med høstens herlige rotfrukter, gresskar og små løk.

  2. to recycle

    ROTFRUKTFRITTATA

    Vanskelighetsgrad
    Enkel
    Tid
    20–40 min

    Rotgrønnsaker er allsidig mat. Her har vi laget en smakfull frittata med løk og rotgrønnsaker.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

LAM MØRBRAD MED ROTFRUKT-PAI

Turmat
Middels
40–60 min

Lam mørbrad sitter øverst på lammelåret, og er et perfekt lite kjøttstykke til spesielle anledninger. Her serverer vi den med en salt versjon av smuldrepai med høstens herlige rotfrukter, gresskar og små løk. 

Ingredienser

  • 800 g mørbrad av lam
  • 200 g gulbete eller polkabete
  • 200 g rødbete
  • 200 g gulrot , gjerne i flere farger
  • 200 g gresskar
  • 100 g persillerot
  • 1 pose sjalottløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper

Smuldrepai:

  • 50 g hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 50 g revet parmesan
  • 1 ts tørket timian
  • 3 ss mykt smør
  • 112 dl hasselnøtter
  • 1 ss hakket bladpersille

Slik gjør du

  1. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det godt på alle sider i en stekepanne med margarin, og legg det over i en ildfast form.Stikk inn et steketermometer og stek i ovn på 125 °C.Kjøttet er medium stekt ved 60-65 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger, ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.
  2. Varm opp stekeovnen til 220 °C.
  3. Skrell og skjær grønnsaker og løk i omtrent like store biter (så store som løken). Legg dem i en vid ildfast form eller langpanne, slik at de ligger tett, men ikke oppå hverandre. Ringle over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett formen inn midt i ovnen i 15 minutter.
  4. Bland alt det tørre til smuldredeigen og tilsett smøret. Bruk fingrene og bland inn smøret til du har en smulete masse.  Grovhakk hasselnøtter.
  5. Ta grønnsakene ut av ovnen og dryss over smuldredeigen og hakkede hasselnøtter. Sett formen tilbake i stekeovnen og stek videre i 15-20 minutter, eller til grønnsakene er myke og smuldredeigen har fått en fin, gyllen farge.
  6. Dryss over hakket persille og server.
Gi grønnsakene god plass i formen, slik at de ikke ligger oppå hverandre – da vil de bli mer kokt enn stekt. Legger du et lag aluminiumsfolie i bunnen av formen, sparer du deg selv for oppvask.

Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


ROTFRUKTFRITTATA

Turmat
Enkel
20–40 min

Rotgrønnsaker er allsidig mat. Her har vi laget en smakfull frittata med løk og rotgrønnsaker. 

Ingredienser

  • 6 stk egg
  • 1 dl melk
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 200 g gulbete eller polkabete
  • 200 g rødbete
  • 200 g gulrot
  • 200 g gresskar
  • 200 g persillerot
  • 6 stk sjalottløk
  • 50 g revet parmesan
  • 2 ss hakket persille
  • 150 g frisk spinat

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  2. Visp sammen egg, melk, salt og pepper. Sett til side.
  3. I denne oppskriften kan du bruke rester av ferdig kokte eller stekte grønnsaker, eller skrelle og kutte friske grønnsaker og koke dem møre. Smør en ildfast form med olje og fyll den med grønnsaker. Hell over eggeblandingen og topp med parmesan.
  4. Plasser formen midt i ovnen i ca 20 minutter, eller til eggemassen har stivnet og frittataen har fått en fin, gyllen farge. Ta ut av ovnen og la hvile et par minutter, slik at den får «sette» seg litt. Dryss over spinat eller ruccola og friske urter, og server.
Husk at oppskriften er omtrentlig, har du ikke akkurat de mengdene eller typene grønnsaker og kjøtt som står i oppskriften, så gjør det ingenting. Erstatt med f. eks litt finsnittet vårløk og sopp, eller spe på med andre rester du har tatt vare på. Tynne skiver av stek eller annet kjøtt kan enten blandes med grønnsakene, eller serveres ved siden av den ferdige frittataen.