skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    OKSEKASSEROLLE

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    Over 60 min

    Dette er en europeisk crossover gryte med eksotiske kryddersmaker. Med engelsk mørkt øl i blir den en skikkelig smaksbombe.

  2. to recycle

    SPELTRISOTTO

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    20–40 min

    Å lage risotto er enkelt, men en kunst! Forsiktig speing og tålmodighet er nøkkelen til en vellykket risotto, enten den er laget av spelt, bygg eller ris.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

OKSEKASSEROLLE

Turmat
Middels
Over 60 min

Dette er en europeisk crossover gryte med eksotiske kryddersmaker. Med engelsk mørkt øl i blir den en skikkelig smaksbombe.

Ingredienser

  • 750 g storfekjøtt av høyrygg eller bog, uten bein
  • 2 ss olje
  • 2 stk løk i båter
  • 4 stk gulrot i skiver
  • 2 båt knust hvitløk
  • 1 flaske mørkt øl (a 0,33 l)
  • 1 stk kjøttbuljongterning
  • 2 dl vann
  • 2 ts vineddik
  • 2 ts brunt sukker
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 stk hel stjerneanis
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 ts tørket steinsopp
  • 200 g frisk sjampinjong eller aromasopp i skiver
  • 1 ss maisenna
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i ca. 4x4 cm store terninger. Varm oljen i en panne, og brun kjøttet på alle sider. Ha kjøttet over i en gryte.
  2. Rens og del løk i båter og gulrot i skiver. Fres grønnsakene til de begynner å få fin farge.Tilsett øl, buljongterning, eddik, sukker, muskat, stjerneanis og laurbærblad. 
  3. Hell i vann. Kok opp, senk varmen og legg på lokk. La gryten trekke i 1-1 ½ time, eller til kjøttet er blitt mørt.
  4. Del sopp i biter og fres i litt olje til de har fått fin farge. Bland dem i gryten. 
  5. Rør ut maisenna i litt vann og rør det inn i gryten. Gi det hele et oppkok og smak til med salt og pepper. 
  6. Dryss hakket persille over og server.  

Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


SPELTRISOTTO

Turmat
Middels
20–40 min

Å lage risotto er enkelt, men en kunst! Forsiktig speing og tålmodighet er nøkkelen til en vellykket risotto, enten den er laget av spelt, bygg eller ris. 

Ingredienser

  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot
  • 2 båter hvitløk
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl hel spelt , gjerne perlespelt
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 stk grønnsakbuljong (terning)
  • 6 dl vann
  • 200 g frisk sjampinjong eller aromasopp
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • 100 g revet parmesan

Slik gjør du

  1. Finhakk løk, gulrot og hvitløk. Skjær sopp i skiver.
  2. Varm halvparten av oljen i en vid kjele (eller en stekepanne med høy kant) og fres grønnsaker mykt og blankt. Skyll speltgrynene i kaldt vann og ha dem i kjelen.
  3. Kok opp buljong og vann og hell en fjerdedel av buljongen over byggrynene. Rør om og la det koke nesten inn før du tilsetter litt mer buljong. Fortsett slik til all buljongen er brukt opp, og spelten er myk, men fortsatt gir litt tyggemotstand. Rør ofte i speltrisottoen. Den skal ha konsistens som litt tynn grøt.
  4. Stek soppen raskt i resten av oljen og bland den inn i speltrisottoen. Smak til med salt og pepper, og bland inn revet ost og hakket persille.
Speltrisotto, byggotto og «vanlig» risotto er supre retter om du vil å bruke opp små rester av kjøtt og grønnsaker. Kutt alt i mindre biter, og fres det litt i stekepannen før du vender det inn i den ferdige risottoen.