skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    KLASSISK LAMMESTEK

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    Over 60 min

    Klassisk lammestek er typisk servering i forbindelse med påske og i lammesesongen om høsten, men gjerne ellers i året også. Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på lammelåret før steking, så får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.

  2. to recycle

    GRESKINSPIRERT LAMMEPANNE

    Vanskelighetsgrad
    Enkel
    Tid
    20–40 min

    En herlig lammepanne, inspirert av greske sommerkvelder. Denne gjenoppskriften lages med restene av lammestek.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen, slik at du slipper å kaste så mye mat. 

lammestek med rotgrønnsaker

Turmat
Middels
Over 60 min

Norsk lam er i verdensklasse, og skal du imponere skikkelig er lammestek er godt valg.

Ingredienser

6
  • 1 stk lammelår , ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båt hvitløk
  • 4 stilk frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 6 stk gulrot i staver
  • 1 stk sellerirot i biter
  • 3 stk løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Sjysaus:

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Slik gjør du


Du trenger: Lammlår, gulrot, knollselleri, løk, rosmarin, hvitløk, salt, pepper og olivenolje.


1. Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil.

2. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.

3. Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.

4. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

5. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

6. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter

Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

7. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

8. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.


Du kan bruke mange av de samme ingrediensene i retten over som utgangspunkt for retten under, så du slipper å kaste så mye mat.


GRESKINSPIRERT LAMMEPANNE

Turmat
Enkel
20–40 min

En herlig lammepanne, inspirert av greske sommerkvelder. 

Ingredienser

  • 600 g ferdigstekt benfritt lammekjøtt
  • 600 g ferdigkokte poteter
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk grønn squash
  • 12 stk rødløk
  • 4 båter hvitløk
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 4 ss olivenolje
  • 112 ts tørket oregano
  • revet skall og saft av 12 stk sitron

Avokado-tzatziki

  • 1 stk avokado
  • 12 stk rødløk
  • 212 dl gresk yoghurt
  • 1 båt hvitløk
  • saft av 12 stk sitron
  • 12 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper
  • 14 ts chiliflakes
  • 1 ss finhakket frisk dill

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 220 °C. Del rester av lammekjøtt i biter på ca. 3x3 cm. Del poteter, paprika i biter. Ha alt i en bolle sammen med olivenolje, tørket oregano og sitronsaft. Bland godt. Legg alt i en romslig ildfast form eller langpanne og bre det utover. Krydre med salt og kvernet pepper.
  2. Plasser midt i ovnen og stek til kjøtt og poteter har fått fin farge og paprika og løk er mykt.
  3. Lag tzatziki mens kjøttet steker:
  4. Del avokado i to og ta ut stenen. Ta avokadokjøttet ut av skallet, og knus det grovt med en gaffel. Finhakk rødløk.
  5. Bland alle ingrediensene og smak til med salt, krydder og urter.
  6. Ta kjøttet ut av stekeovnen og dryss over revet sitronskall. Server med en gang sammen med avokadotzatziki.
Er det igjen grønnsaker fra lammestek-middagen, så er de også supre å steke inkludere i retten. Del om nødvendig grønnsakene i mindre biter og bland dem med olje, sitronsaft og oregano sammen med kjøttet.