skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    REINSDYRSTEK MED HASSELBACK­POTETER

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    Over 60 min

    Fordelen med stek er at den kan gjøres klar dagen i forveien, så du har bedre tid på festdagen.

  2. to recycle

    VILTSALAT MED PLOMMER

    Vanskelighetsgrad
    Enkel
    Tid
    Under 20 min

    Høstens viltsalat med plommer. Dette er en gjenoppskrift, hvor vi har brukt ferdigstekt reinsdyrstek.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen, slik at du slipper å kaste så mye mat. 

REINSDYRSTEK MED HASSELBACKPOTETER

Turmat
Middels
Over 60 min

Fordelen med stek er at den kan gjøres klar dagen i forveien, så du har bedre tid på festdagen.

Ingredienser

  • 2 kg reinsdyrstek
  • 112 ts salt
  • 112 ts pepper
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk rødløk
  • 500 g frisk sjampinjong
  • 712 dl vann

Viltsaus:

  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 8 dl kjøttkraft eller sjy
  • 1 dl seterrømme
  • 3 skive ekte geitost
  • 1 ss rørt tyttebær
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 stk knuste einebær

Hasselbackpoteter:

  • 10 stk potet
  • 2 ss smør
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 12 ts paprikapulver
  • 12 dl revet hvitost

Slik gjør du

1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.

2. Legg steken i en langpanne, tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse. Når steketermometeret viser 60-65 er steken medium stekt, ved 70 °C  er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76°C. La steken hvile i 15-20 minutter.

3. Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom - de skal henge sammen i bunnen. Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder.

4. Stek potetene på 225° C i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate. Legg revet ost på toppen når det er igjen ca. 15 minutter av steketiden.

For ekstra smak på hasselbackpotetene kan du toppe osten med knuste hasselnøttkjerner.

5. Sil opp stekesjyen. Brun smør og mel. Spe med sjy. Ha i einebær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett rømme og geitost eller tyttebær og smak til med salt og pepper.

6. Skjær sjampinjong og gulrot i skiver og rødløk i båter. Fres dette i en stekepanne.

Server reinsdyrsteken med grønnsaker, viltsaus og hasselbackpoteter.

Steken kan godt stekes dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm opp på 125 °C i ca. 20 minutter.

Du kan bruke mange av de samme ingrediensene i retten over som utgangspunkt for retten under, så du slipper å kaste så mye mat.


VILTSALAT MED PLOMMER

Turmat
Enkel
Under 20 min

Høstens viltsalat med plommer. 

Ingredienser

  • 600 g ferdigstekt reinsdyrstek
  • 4 skiver brød
  • 4 ss olivenolje
  • 1 stk rødløk
  • 3 stilker stilkselleri (stangselleri) med det grønne
  • 3 stk rød plomme
  • 200 g chevre (hvit geitost)
  • saft og finrevet skall av 1 stk sitron
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 1 dl friske bær feks. rips eller multer
  • 12 potte frisk koriander

Slik gjør du

  1. Skjær reinsdyrsteken i tynne skiver. Legg på en tallerken og sett kaldt.
  2. Forvarm stekeovnen til 200 °C. Bryt brødet i grove biter med hendene. Legg bitene på bakepapir på stekebrett og drypp over noen dråper olivenolje. Stek brødbitene midt i ovnen til de er sprø og gylne, ca. 10 minutter.
  3. Kutt løk og selleristilk i tynne skiver. Del plommene i to, ta ut steinen og skjær i båter.
  4. Varm olivenoljen i en stekepanne og rist reinsdyrkjøttet raskt til det endrer farge, men ikke blir brent. Fordel kjøttet på tallerkener, eller legg det på et stort fat. Fordel grønnsaker og plommer over. Smuldre chévre med fingrene og fordel over sammen med brødbitene.
  5. Visp sammen sitronsaft og -skall med resten av olivenoljen og drypp over salaten. Dryss over litt salt og grovkvernet pepper. Pynt med friske bær og koriander
Chévre kan byttes ut med fetaost eller annen smaksrik fast ost.