skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    Poke - fiskesalat fra Hawaii

    Vanskelighetsgrad
    Enkel
    Tid
    20–40 min

    En fiskesalat proppfull av masse deilig smak!

  2. to recycle

    Sesambiff med lun salat

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    20–40 min

    Her har vi marinert svinebiffen i soya og panert den med sesam, noe som gjør biffen ekstra spennende og god!

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

Sesambiff med lun salat

Turmat
Middels
20–40 min

Ytrefilet av svin kan du enten steke hel eller i biffer. Her har vi marinert svinebiffen i soya og panert den med sesam, noe som gjør biffen ekstra spennende og god! Lag en frisk og syrlig eple- og fennikelsalat til, og nyt denne lette og freshe hverdagsretten. 

Ingredienser

  • 600 g ytrefilet av svin i biffer
  • 3 ss maisstivelse (maizena)
  • 3 ss soyasaus
  • 5 ss ristede sesamfrø
  • 2 ss olje til steking

Lun salat:

  • 12 stk fennikel
  • 4 stk vårløk
  • 2 stk grønt eple
  • 2 båter hvitløk
  • 1 ss olje til steking
  • 12 pakke bladspinat

Dressing:

  • saften av 1 stk lime
  • 1 ss sukker
  • 12 ts salt
  • 12 ts grovkvernet pepper
Vis næringsinnhold
Energi
404kcal
Fett
19.0g
Protein
39.9g
Karbohydrater
16.8g
Jern
4.1mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Vend biffene i maizena slik at det dekker godt på alle sider. Legg biffene i en dyp tallerken med soyasaus. La dem marinere i ca. 10 minutter.
  2. Bruk en ostehøvel og høvle fennikel i tynne skiver. Finhakk vårløk. Skjær eple i små terninger.
  3. Bland sammen limesaft, sukker, salt og pepper i en liten skål, og rør slik at sukkeret begynner å løse seg litt opp.
  4. Ta biffene opp av soyasausen og vend dem i sesamfrø. Stek biffene i varm stekepanne med olje, ca. 2 minutter på hver side. Etterstek på lavere temperatur i 1-2 minutter på hver side. Se til at ikke sesamfrøene svir seg. Legg biffene over på en tallerken og la dem hvile mens du steker resten.
  5. Ha litt olje i stekepannen og fres hvitløk og vårløk til det blir blankt, 1-2 minutter.
  6. Ha i fennikel og eple, og fres et minutt til. Hell over dressingen og bland alt godt sammen. Trekk stekepannen av platen og vend inn spinat.

Server de saftige sesambiffene med den friske og lune salaten. 


Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


Poke- fiskesalat fra Hawaii

Turmat
Enkel
20–40 min

Liker du råmarinert fisk? Da er denne retten perfekt for deg! En fiskesalat proppfull av masse deilig smak! Har du ikke muligheten å dra til Hawaii, er trøsten at du enkelt kan lage salaten hjemme. 

Ingredienser

  • 200 g fullkornris , eventuelt annen langkornet ris
  • 12 stk fennikel
  • 500 g fersk laksefilet
  • 1 båt hvitløk
  • 2 stk vårløk
  • 1 stk grønt eple
  • skall av 1 stk lime
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss sesamolje
  • 12 ts sriracha (asiatisk chilisaus) (kan sløyfes)
  • 2 ss sesamfrø

Til servering:

  • 2 stk avokado
  • 12 pakke bladspinat (á 200 g)
Vis næringsinnhold
Energi
636kcal
Fett
34.7g
Protein
34.3g
Karbohydrater
43.3g
Jern
4.1mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Kok ris i en kjele med lettsaltet vann etter anvisning på pakken, ca. 10 minutter.
  2. Bruk en ostehøvel og høvle fennikel i tynne skiver. Sett den høvlede fennikelen til side.
  3. Skjær laks i terninger (1cm x 1cm), og ha terningene i en stor bolle.
  4. Riv hvitløk, skjær vårløk i tynne skiver og kutt eple i terninger. Ha hvitløk, vårløk, epleterninger og limeskall i bollen sammen med lakseterningene.
  5. Bland sammen soyasaus, sesamolje, sriracha og sesamfrø i en liten skål. Hell dressingen i bollen med laksebitene. Bland godt.
  6. Del avokado i to. Hakk forsiktig kniven i avokadosteinen, vri kniven til siden og ta ut steinen. Bruk en skje og ta avokadokjøttet ut av skallet. Del avokadoen i båter.

Anrett bladspinat i en dyp tallerken. Legg på høvlet fennikel og ha laksesalaten over. Dryss gjerne litt ekstra sesamfrø over og server med ris. 

Fisk som skal brukes til ceviche, sushi og sashimi må dypfryses i et døgn før den brukes. Dette gjøres for å ta livet av eventuelle parasitter (kveis). Norsk oppdrettslaks har ikke slike parasitter og trenger derfor ikke fryses før tilberedning.