Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grovt grytebrød

Eltefritt grytebrød med frø

Ingredienser

1  porsjoner
  • 400 g hvetemel
  • 100 g fin sammalt hvete eller sammalt rug
  • 6 ss lettkokte havregryn
  • 4 ss solsikkekjerner
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss linfrø
  • 2 ss valmuefrø
  • 2 ss chiafrø
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 5 dl kaldt vann
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (16)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en brødbakingsteknikk som gir et luftig, saftig og perfekt brød med sprø skorpe. Denne oppskriften er en litt grovere variant med masse deilige frø. Oppskriften gir 1 brød.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner
  • 400 g hvetemel
  • 100 g fin sammalt hvete eller sammalt rug
  • 6 ss lettkokte havregryn
  • 4 ss solsikkekjerner
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss linfrø
  • 2 ss valmuefrø
  • 2 ss chiafrø
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 5 dl kaldt vann

Slik gjør du

1. Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.

2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen.

3. Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

4. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.

5. Sett en støpejernsgryte med lokk inn i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C når det er igjen en halv time av hevetiden, slik atgryten blir god og varm.

Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 °C og ha lokk.

6. Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt frø på toppen. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.

7. Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist. 

Bruk de frøene du syns er best. Det bør være ca. 150 g frø tilsammen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 18.04.2024 21:06:45