skip navigation
matprat logo

Fårikål2

Fårikålens Venner

Dette er nettside til hyllest for nasjonalretten FÅRIKÅL! Og en nettside for fårikålentusiaster - Fårikålens Venner.

Fårikålens Venner er en ekte grasrotbevegelse, bestående av lokalt innstiftede fåreninger med full styrings- og oppløsningsrett, uten noe som helst ansvar eller rapporteringsplikt utover hva de lokale vedtekter måtte diktere. Fårikålens Venner har ingen generalsekretær, ikke noe landsmøte, intet kontorbygg og i hvert fall ingen medlemslister.

Folket bestemte seg allerede i 1972. Mer enn førti år senere utfordret Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug oss på nytt med å utlyse konkurransen: Hva er Norges nasjonalrett? Også denne gang lød det rungende svar: Fårikål!

FÅRIKÅL

Turmat
Enkel
Over 60 min

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Ingredienser

  • kg fårikålkjøtt
  • kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Har du mye fårikålkjøtt igjen etter fårikålmiddagen kan du lage rask lammecurry. 

Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men husk at fårekjøttet trenger lenger tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd.

Råvarene lam og kål er en naturlig kombinasjon i Norge, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Nå er det jo sånn sett ingen tilfeldighet med retten fårikål. Vi ønsket å herme etter nabolandene våre. Danskene hadde og har en rett kalt gås i kål. I Norge er det lite gås, men en del får. Da blir det rett og slett fårikål.

INTERNASJONALE VARIANTER

En nasjonalrett må jo ha sin egen festdag og fårikål har fått sin, den siste torsdagen i september. Denne dagen putrer store og små fårikålgryter over hele kongeriket i store og små husholdninger, på skoler, i kantiner, på kjøpesenter, torg, kafeer og restauranter.

Enkelte mener pepperholdere er for pyser. Pepperkornene skal absolutt flyte fritt og spises opp, det hjelper godt på fordøyelsen. Pepperbeholder eller ikke kommer alltid til å være et diskusjonstema. 

Flere fårikålvarianter