Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Èclair med eggekrem og salt karamell

Éclair med eggekrem og salt karamell

Ingredienser

porsjoner

Vannbakkelse:

  • 2,5 dl vann
  • 125 g smør
  • 125 g hvetemel
  • ca. 4 stk. egg

Eggekrem:

  • 6 dl melk
  • 9 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 5 stk. gelatinplater

  • 2 dl kremfløte

Karamellglasur:

  • 80 g sukker
  • 65 g kremfløte
  • 75 g kaldt smør i terninger
  • 3 g flaksalt
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ta en bit, lukk øynene og drøm deg bort til en liten fortauscafé i éclairens hjemland, Frankrike. En lekker og fristende éclair med eggekrem og en syndig karamellsaus er en godsak du garantert blir hekta på.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner

Vannbakkelse:

  • 2,5 dl vann
  • 125 g smør
  • 125 g hvetemel
  • ca. 4 stk. egg

Eggekrem:

  • 6 dl melk
  • 9 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 5 stk. gelatinplater

  • 2 dl kremfløte

Karamellglasur:

  • 80 g sukker
  • 65 g kremfløte
  • 75 g kaldt smør i terninger
  • 3 g flaksalt

Slik gjør du

1. Lag karemellglasur først. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.

2. Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.

Fortsatt sukkerklumper i blandingen? Sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.

3. Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2-3 timer. Når glasuren er helt kald rør inn salt.

Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes som fyll i kaker, makroner eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank.

4. Lag eggekrem. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk opp eggekremen slik at den blir jevn og fin, før du skal bruke den. 

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.


5.
Forvarm stekeovnen til 200 °C. Lag vannbakkelsdeig. Kok opp vann og smør i en middels stor kjele.


6. Tilsett mel og rør kraftig med en tresleiv slik at massen samler seg om sleiven.


7. Avkjøl massen litt og rør inn ett sammenvispet egg om gangen. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder formen.


8. 
Ha røren i en sprøytepose med rund tipp.


9. Sprøyt røren i tommeltykke striper (ca. 10 cm) på et par bakepapirkledde stekebrett. Stek vannbakkelsen i ca. 25 minutter til de er gyllne og sprø. Åpne ikke ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen. Avkjøl kakene på rist.

10. Del vannbakkelsene i to på langs. Pisk kremfløte stiv og vend den i eggekremen. Sprøyt kremblandingen på vannbakkelsbunnene og legg på lokkene. Ha karamelltopping over og pynt eventuelt med litt flaksalt.

Vannbakkelsen kan fint fryses, men vil bli litt myke når de tines igjen. Ha dem i stekeovnen på 200 °C i 5-6 minutter for å få en sprø skorpe etter frysingen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 19.04.2024 17:50:51