Kundenes ribbespørsmål med svar - Kampanje: Julemat - Bransje - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Charlotte med ribbe

Kundenes ribbespørsmål med svar

Ribbe er et av julas store samtaleemner, og det evige temaet er om svoren blir sprø i år...

De fleste lager ribbe bare én gang i året, og selv om ribbe er Norges mest spiste julemat er det mange som trenger råd og tips. De finner du her. Julaften spiser vi et av årets viktigste måltider, så her er det ekstra viktig å gi kundene god service og gode råd. Husk at ribba skal være ferdig rutet, og beina saget over. Ribbe var opprinnelig den beinholdige delen av sideflesket på grisen. Senere har det kommet nye ribbevarianter. De vanligste ribbene i dag er Tynnribbe og Familieribbe.

Drømmeribba

Årets viktigste måltid er for mange julaften. Derfor noen anbefalinger om den perfekte juleribba.

Fersk eller frossen?
Fersk ribbe er å foretrekke, og kjøpes 2-5 dager før jul så man slipper å fryse den inn, og rekker å krydre den.

Skal man kjøpe ribba tidligere, kan man like godt kjøpe frossen. Frossen ribbe er nesten like bra som fersk, bare man er trygg på at den ikke er lagret for lenge. (Industriell frysing er mer skånsomt enn hjemmefrysing).

Fet, mager, tykk, tynn?
Grisen har slanket seg betraktelig de siste tiårene, og spekklaget er nå ca 1/3 av hva det var. Allikevel vil folk gjerne ha ribba enda magrere. Fett er fy for mange, også på julaften. Det er ikke alltid lett å tilfredstille flere generasjoner som er samlet rundt julebordet. Noen vil ha fet ribbe, andre så mager som mulig, men “alle” vil ha skikkelig sprø svor! Lar dette seg kombinere?

Hva er viktigst for kunden? Sprø svor? Mager ribbe? Eller begge deler?

Mager ribbe og sprø svor samtidig kan være vanskelig da det er mye lettere å oppnå sprø svor med en bra spekktykkelse. Med en mager ribbe, og tynt spekklag, er det vanskelig å få sprø svor. Kompromisset må være en litt stor og tykk, middels fet familieribbe. Her er det lett å få sprø svor, ribba blir saftig og ytrefileten vil tilfredsstille eventuelle behov for magert kjøtt. Har man ikke behov for det helt magre er en litt tykk og passe fet tynnribbe det beste.

En fet ribbe tåler "tøffere" behandling (lengere steketid) uten å bli tørr og kjedelig. Veldig mye av fettet på ribba vil også smelte ut, slik at den egentlig blir magrere enn den ser ut til!

Sprø svor
For å få sprø svor bør spekklaget være tykt! Kjøttet under fettet inneholder 75 % vann, og med et tynt spekklag kjøler vannet i kjøttet ned fettlaget. Det oppnår derfor ikke høy nok temperatur til at svoren blåser seg opp.


Mengdeberegning
Beregn nok, så man har kald ribbe til julefrokosten også! 350 g per person er et minimum, skal man ha til julefrokost trenger man 500 g per person.

Ikke beregn mer enn det man spiser opp i jula! Ribbe har forholdsvis dårlig holdbarhet i fryseren, optimalt ikke mer enn et halvt år. (Ribbe med svor midt på sommeren er ikke akkurat drømmen, og harsk ribbe til høsten er ikke noe særlig bedre).

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.160, server:MP-PRD-WEB07 15.08.2018 20:56:26