skip navigation
matprat logo
Even Nordahl med skinkesteker

Skinkestek og strimlet svinekjøtt må forbedres!

To av de viktigste volumproduktene, skinkestek og strimlet svinekjøtt, må gjennom en drastisk forbedring for å kunne tilfredsstille kresne forbrukere!

Norsk svinekjøtt er i utgangspunktet av meget god kvalitet, og det har også vært mye god produktutvikling av svinekjøtt de siste 10 årene. Forbrukers behov for sunne produkter har gjort at svinekjøtt har flyttet seg fra kun å være svinekjøtt med fett og bein, til å tilby et stort sortiment av renskårne produkter. Nå er det på tide at både handel og kjøttbransje gir basisproduktene strimlet svinekjøtt og skinkestek et løft kvalitetsmessig!

Stort potensial med strimlet svinekjøtt

Dette er et produkt med stort potensial, og bør være en av bærebjelkene for svinekjøtt, men også for måltider med sunn og rask hverdagsmat generelt. Det er et moderne og anvendelig produkt, og går rett inn og tilfredsstiller de fleste krav til hverdagsmiddager. Det er raskt å lage, sunt, mørt, smaker godt og kan brukes i en rekke vanlige retter som wok, pasta, wraps, gryter, supper og mange andre. Lønnsomheten i strimlet kjøtt bør også totalt sett være god, da det er et stort potensial i å fokusere på ferdige komponenter fra ulike leverandører. 

Tvilsomme strimler av svinekjøtt

Mesteparten av det som blir omsatt av strimlet svinekjøtt i dag er av altfor dårlig kvalitet, med unntak for noen dagligvarebutikker som strimler kjøttet selv av flatbiff.  Det brukes i stor grad feil eller for dårlig råstoff, og for dårlig utstyr/maskiner. Egnet råstoff til strimlet svinekjøtt er store deler av musklene på skinka, med flatbiff som det desidert beste råstoffet. 

Skinkestek med svor og bein til besvær

Skinkestek med svor er et stort og viktig produkt, og blir ofte brukt som aktivitetsvare i butikk.

I tider hvor det er mye skinke, er det et enkelt produkt å selge et stort volum av. De to største produktene er skinkestek med svor som er surret i nett, og skinkestek med bein. Bortsett fra at de ofte er på tilbud, er ingen av disse to særlig gunstige rent tilberedningsmessig. 

Skinkestek med svor surret i nett er den største utfordringen. Svoren er ikke rutet, og nettet sitter så tett at når svoren blir sprø, så setter nettet seg fast til svoren og følger med når det blir tatt av. Vi i MatPrat har kommet fram til at skinkestek med svor så å si er umulig å tilberede på en god måte.

Skinkestek med bein er også et vrient produkt å tilberede. Det avhenger i stor grad av hvilket stykke du får, og beinmengden varierer stort.  Det er enklere å få til sprø svor, men svoren er ofte ikke rutet. Det største problemet er at bena gjør det vanskelig å skjære den opp i pene skiver.

Erstatte svinestekene?

Her må det tenkes helt nytt, dagens svinesteker bør erstattes med to til tre nye løsninger som gjør at skinke-stek kan heve seg til å bli et framtidig viktig produkt. Blir en hel skinke utnyttet riktig, sitter en igjen med: 

• flatbiff

• to skinkesteker med svor, uten nett

• en skinkestek uten svor, med nett

• og en flott skinkeknoke

Skinkestek med svor

Dette stykket må skjæres ut av skinka som et homogent stykke som henger sammen, uten bruk av nett eller surring. Svoren rutes pent opp, og da er det ingen problem å få en perfekt skinkestek med sprø svor.

Skinkestek uten svor

Stykker fra skinka, som på grunn av at de består av flere muskler, må surres med nett for at det skal bli en pen stek. Her må svoren fjernes, og eventuelt en del av det ytterste fettlaget. Steka kan eventuelt krydres med et spennende dekorkrydder.  Den gir en relativt mager skinkestek som er lett å skjære i pene skiver.

Svinekam med svor

Beinfri svinekam skåret i passe stykker er en fantastisk flott svinestek. Hvis svoren stripes opp på tvers er den enkel å skjære i skiver.

EVEN NORDAHL ER LEDER FOR MARKEDS- OG UTVIKLINGSAVDELINGEN HOS OPPLYSNINGSKONTORET FOR EGG OG KJØTT. HAN HAR OVERORDNET ANSVAR FOR INNHOLDSPRODUKSJONEN, BÅDE MOT FORBRUKER, KJØTT-BRANSJE OG HANDEL.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.40, server:MP-PRD-WEB08 26.09.2017 02:03:57