skip navigation
matprat logo
Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er et nordisk sunnhetsmerke som slal gjøre det lettere å gjøre sunne valg i butikken. Ordningen krever minimal bakgrunnskunnskap i ernæring og brukes på matvarer som er viktige i et sunt kosthold.

Nøkkelhullet er et nordisk sunnhetsmerke som skal gjøre det enkelt å velge sunnere i en travel handlesituasjon. Et annet mål med Nøkkelhullet er å stimulere til produktutvikling av flere sunnere produkter.

Matvarer med nøkkelhullsmerket inneholder generelt mindre og sunnere fett, sukker og salt, og mer kostfiber og fullkorn enn andre matvarer av samme type. Merkeordningen er frivillig, men matvarer med Nøkkelhullet skal ha full næringsdeklarasjon som gjør det mulig til å sjekke innholdet av de viktigste næringsstoffene i produktet. Det er i dag 33 ulike matvaregrupper som har muligheten til å bli merket. Alle gruppene er den type mat som bør inngå i et sunt og variert kosthold. 

Fordeler med nøkkelhullsmerket

Når du merker produktet ditt med nøkkelhullet, gjør du det enklere for forbrukerne å ta sunnere valg i butikken. Undersøkelser har vist at forbrukerne ønsker sunnhetsmerking på matvarer. Nøkkelhullet er enkelt å forstå for de fleste, og krever ikke kunnskaper for å forstå nærings- og varedeklarasjonene på matvarene. 

Endringer i regelverket

Forsikriften for nøkkehlhullet er nå endret med nye krav og bestemmelser.

Noen av de viktigste endringene etter 1.mars 2015

  • Salt skal nå merkes som salt, og ikke natrium, for å gjøre det enklere å forstå merkingen for folk flest.
  • Det er innført kriterter for maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter.
  • Kriteriet for innhold av salt og er strammet inn i noen matvaregrupper som brød, ferdigretter og pizza.
  • Kriteriet for sukker er også strammet inn i noen matvaregrupper.
  • Tidligere krav til totalt fettinnhold opprettholdes, men innhold av mettet fett blir mer vektlagt enn tidligere.
  • Kriteriet for innhold av fullkorn er økt i noen matvaregrupper.

Det er Helsedirektoratet og Mattilsynet som eier Nøkkelhullsmerket i Norge. Mattilsynet fører tilsyn med ordningen, men de godkjenner ikke hvert enkelt produkt. Myndighetene har satt opp kriterier for når Nøkkelhullet skal kunne brukes. Det er virksomhetenes eget ansvar at produktene de merker er i samsvar med regelverket. Bruk av nøkkelhullet er gratis for bransjen. 

Les mer om forskriften for merkeordningen og kriteriene her:

http://www.helsedirektoratet.no/ernaering

http://www.matportalen.no/merking/tema/nokkelhullet/

http://www.nokkelhullsmerket.no

Vedlegg

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.53, server:MP-PRD-WEB08 18.12.2017 21:20:24