Egget - en liten sol i vintermørket - Bransje - MatPrat
skip navigation
matprat logo
Frokostegg

Egget - en liten sol i vintermørket

Eggforbruket øker jevnt og trutt. Og for dagligvarehandelen er dette verdt å merke seg; for eggsalget betyr mer enn man kanskje tenker over.

Nok egg?

Ja, vi har nok norske egg, heldigvis! Selv i rekordsesongene jul og påske mestrer eggebransjen å skaffe butikkene nok. Noen ganger må riktignok de kaklende hvite i ett og annet hønsehus erstattes av yngre medsøstre før det var planlagt. Men hva gjør ikke den norske eggebonden for å sikre den beste egg-logistikken? Butikkenes eggkontainere må jo være velfylte til enhver tid!

Fra Small til Extra Large

At egg er et ekte naturprodukt er nok ingen uenige i. Eggstørrelsen varierer like naturlig. Summen av alle egg som legges fordeler seg etter såkalt “normalfordeling”. Det betyr at det verpes absolutt flest middelsstore egg, ganske få av de minste og tilsvarende få av de største. Og egg merkes som klær: med S, M, L og XL. Derfor ser du flest eggkartonger merket M og L i din butikk. Men til jul og til påske - når Kari og Ola dobler eggkjøpet sitt, da må også Small-egg og XL-egg pakkes i eggkartonger, og fylles inn i eggkontainer i butikk. Ellers i året brukes S og XL i industrimat.

Helgefrokost

Egg spises på mange måter, og er nødvendig ingrediens i en masse retter. Bruksområde nummer én er likevel frokostegg i eggeglass. Og det er mest i helgen at vi dekker bordet med egge-glass. Hvordan koke egget perfekt til din smak, er gjenstand for mange samtaler og diskusjoner. Legge det i kaldt eller kokende vann? Stikke hull eller temperere for å unngå at skallet sprekker? Hvor lenge avkjøle egget etterpå? Egget er et lite forskningsprosjekt i seg selv!

Mandag morra egg

For å selge enda mer egg til solhungrige nordmenn i mørketida; må vi nok få eggene til å lyse opp hverdagene også. For det går jo så fort å koke noen egg, selv i løpet av den mest stressende hverdagsmorgenen. Et lunt, nykokt egg til frokost, sammen med en blings grovbrød, gir en flott, næringsrik og mettende start på dagen, både for liten og stor.

Kjærlighet i matboksen

Når man først koker noen egg en tidlig morgenstund, er det ikke mer pes å koke noen litt lenger, i 8-10 minutter, så de blir hardkokte! Avkjøl i kaldt vann helst i 8-10 minutter, og putt et egg i matboksen. Eller skrell det, bruk eggdeleren og legg fristende eggeskiver eller -båter i lunsjboksen; gjerne i en salat. Det er en liten kjærlighetserklæring å sende med dine nærmeste et egg ut i vintermorgenen.

 

TIPS

Temperér egg, slik du tempererer ost og vin. Da sprekker ikke eggene så lett under koking, og det er lettere å skrelle hardkokte egg. Egg skal “bo i kjøleskapet” - men kan “overnatte på kjøkkenbenken”.

 

Slik koker du egg:

1. Ta eggene ut av kjøleskapet en god stund før de skal kokes, for da sprekker ikke skallet så lett. Du kan også stikke hull med ei nål i den butte enden av eggene for å unngå at de sprekker.

2. Bruk en skje, og legg ett og ett egg forsiktig ned i vannet når det koker. Skru ned plata, slik at vannet ikke fosskoker.

3. Ta tiden fra eggene legges i vannet.

4. Ta eggene opp av vannet straks de er ferdigkokte (se koketider nedenfor).

5. Avkjøl hardkokte egg i iskaldt vann i 8-10 minutter. Hvis eggene ikke avkjøles godt nok, kan det bli en grønn kant rundt plommen. (helt ufarlig, men ikke så delikat)

 

Koketider for egg

Bløtkokte                                                                3-6 minutter

“Smilende” (fast eggehvite, bløt eggeplomme)     6-8 minutter

Hardkokte                                                               8–10 minutter

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.1.141, server:MP-PRD-WEB08 17.07.2018 01:32:47