Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fastelavnsboller

Fastelavnsboller til fest og glede

Fastelavnssøndag er definitivt dagen for de ekstra luftige bollene med syltetøy og kremfyll. Ikke at vi trenger et påskudd for å spise boller til vanlig – men på fastelavn er det nesten påkrevet med boller på bordet!

Vil du bake selv, har vi mange oppskrifter å velge mellom. Klassikeren er tradisjonelle fastelavnsboller med krem. Semlor er søta brors variant av fastelavnsboller. Svenskene fyller semlorna med deilig makronfyll og krem, og drysser så melis over bollene. Hjerteboller med krem og bringebær er perfekt om du vil gjøre ekstra stas på noen.

Men selv om fastelavn er dagen for boller, trenger det ikke være den tradisjonelle varianten med hveteboller og pisket krem. Hva med hveteboller med sjokoladekrem eller gyllengule solskinnsboller? Våre hveteboller med sprø kaffetopping, også kalt coffee buns eller rotiboy, er både gode og ekstra gøy å bake. 

Eller er du kanskje en av dem som foretrekker å fylle bollene før steking? Da er hveteboller med makronfyll eller hveteboller med vaniljekrem bollene for deg.

Vi har også oppskrift på glutenfrie boller. Og grove fastelavnsboller med kremost og friske bær, hvis du vil gjøre bollene litt sunnere.

Gode råd når du baker boller

Vi har samlet våre beste tips for søt gjærbakst for at du skal få luftige og flotte fastelavnsboller. Her er tre av dem: 

  1. Hold igjen litt av væsken. Det er bedre å justere konsistensen på deigen ved hjelp av væske enn å spe på med mer mel.
  2. Vær sikker på at du elter lenge nok. Dette er spesielt viktig for søt gjærbakst fordi sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Eltingen gjør at glutenet kommer godt i gang og skaper en luftig deig som henger sammen. Av samme grunn bør du også tilsette smøret til slutt, når deigen er nesten ferdig eltet.
  3. Ha tålmodighet! Deigen må få tid til å heve skikkelig for å bli skikkelig luftig og smake godt. La den gjerne hvile på en fuktig plass, for eksempel over kjøkkenvasken med varmt vann. 

Nesten som nybakt

Har du kjøpeboller fra bakeren, så har vi et lite hack, eller triks om du vil, som vil få bollene til å dufte som de kommer rett fra ovnen. Gi bollene en liten sprut rent vann fra en dusjeflaske og sett bollene i en varm ovn på 200 °C i 3-5 minutter eller i en airfryer på 160 °C i 1-2 minutter. Luftige boller trenger kortere tid enn mer kompakte boller. På denne korte tiden blir bollene som nystekte utenpå, uten at de blir for myke inni.

Det store etegildet

For å dyrke bordets gleder før tiden i streng forsakelse, - holdt man en tre-dagers fest. Denne bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag, også kalt hvitetirsdag.

Fastelavn innebar løssluppenhet i mat, drikke, skjemt og forlystelser. Søndag var dagen for den virkelig store fråtsingen. Det het seg at hvis du klarte å spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, var du sikret mat resten av året. Måltidet besto av flesk og feit suppe med melboller.

Fra boller med krem til salt kjøtt og kålrotstappe

Fastelavnssøndag og blåmandag feiret man med fet kost. Feitetirsdag eller hvitetirsdag var dagen hvor man særlig i Trøndelag satte til livs tradisjonsmat som salt kjøtt, pølser og kålrotstappe. Andre steder i landet spiste man gjerne hvit mat, laget på melk og mel. I Nordfjord har det vært tradisjon for å servere rømmegrøt denne dagen. I nyere tid er dagen i stor grad viet til feiring med pannekaker, og kalt pannekakedagen.

Nystekte boller med krem og syltetøy er en populær klassiker fastelavnssøndag.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 24.04.2024 03:54:40