Smak av fjell og vidde

Høsten er en eneste stor parademarsj i norske delikatesser. Multer, sopp, lam, krabbe, hummer, rype og ikke minst reinsdyrkjøtt. Reinsdyrkjøtt er noe av det mest eksklusive og spennende kjøttet Norge kan by på.

Reinsdyrkjøtt kan by på mer enn god smak, og har flere spennende sider utover det å være viltkjøtt fra norske fjell. Reinsdyrkjøtt er i Norge sterkt knyttet opp mot det samiske miljøet. Reindrift drevet på den tradisjonelle måten er livsnerven for samisk miljø og kultur, som igjen har et stort potensiale som inspirasjonskilde for spennende retter av reinsdyrkjøtt.

Tilgang og sesonger

Reinsdyrkjøtt er i utgangspunktet en sesongvare, men i praksis er kjøttet tilgjengelig store deler av året. Slaktesesongen er fra september til ut mars. Det er noe forskjellig slaktetid på reinokser, simler og kalv. Simler slaktes i heler perioden, okser slaktes i begynnelsen og slutten, og kalv i starten av sesongen.

Reinsdyrkjøtt er kjøttproduksjon under de mest ekstreme forhold man kan tenke seg, varierende vær og klima er et forhold, rovdyr et annet. Derfor kan tilgangen variere en del fra år til år. I de siste årene har det vært noen ekstra gode år, og tilgangen på kjøtt er derfor meget bra. Utfordringene har vært å få kjøttet ut i markedet, noe det jobbes mye med for å gjøre denne delikatessen bedre tilgjengelig for et kresent marked. 

 

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.