Påsketradisjon med smak

Klassisk lammestek scorer høyt på mange nordmenns må-ha-liste over obligatorisk påskemiddag, enten påsken tilbringes på fjellet, ved sjøen eller i byen. Påske og lam er uløselig forbundet til hverandre - både religiøst, historisk og mytisk - helt siden jødenes utvandring fra Egypt for over 3000 år siden.

I både jødisk og kristen tradisjon er lammet både et viktig symbol og en selvfølgelig del av påskefeiringen.  Krydret med hvitløk og rosmarin, og servert med klassisk tilbehør er det en favorittrett for mange. Og vil du prøve noe nytt er mulighetene uendelige!

Et lammelår på 2 ½ kilo er rikelig mat til 6 personer, og kan tilberedes på flere ulike måter. Med en skarp kniv er det lett å få ut beinet, og da blir det blir enklere å skjære pene skiver ved serveringen. La det nederste beinet sitte igjen, så får du et fint ”håndtak”. Med litt hyssing surrer du steken sammen igjen - med eller uten fyll.

Du kan også skjære ut hele beinet og brette ut steken. Dette gjør at tilberedningstiden blir noe kortere. Et utbrettet lammelår er flott å grille, men kan også stekes i stekeovnen.

 

Langtidssteking av lammestek.

Sett steken i ovnen etter frokost, gå ut på tur og la steken klare seg selv, og kom hjem til – nesten – ferdig middag! Ved lavere steketemperatur bruker kjøttet lengre tid på å bli ferdig, og du kan gjøre andre ting. Bruk steketermometer så har du bedre kontroll. Og vil du ha en fin, gyllen stekeskorpe, så øker du bare temperaturen en stund, eller gir steken en runde i stekepannen før servering.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.