Hvordan velge vin til lam

Stadig flere forbinder påsken med en saftig lammestek og noe godt i glasset. Spørsmålet er: Hvordan velge riktig vin til det perfekte måltidet?

Annette Storm er utdannet siviløkonom men har alltid hatt et lidenskapelig forhold til lukt, smak og god mat. Da kjæresten ga henne et vinkurs på Kulinarisk Akademi til 29-årsdagen, var det snart duket for en ny pasjon og etter hvert yrkeskarriere. I dag jobber hun som markedssjef i Autentico AS i Oslo, er utdannet Sommelier (vinkelner) og i full gang med Diploma-studiet gjennom WSET (Wine & Spirit Education Trust).

– Hva er hemmeligheten bak å velge vin til påskens lammestek?
– Vin og smak oppleves forskjellig, men det er noen generelle “vinvettregler” som er greie å ha i bakhodet når man skal sette vin til mat. Vi som jobber profesjonelt med vin analyserer, men hjemme skal vi nyte.

Vinvettregler til begjær

Til krydret lam bør en velge en smaksrik vin, gjerne fra et varmt klima.

Tenk at maten og vinene skal fremheve hverandre. Da gjelder det å finne smaker som ikke slår hverandre i hjel. Er maten mild og snill bør vinen også være det.

  1. Like smaker passer ofte sammen. Serverer du kraftig mat med rødvinsjy og stekt sopp, - bruk vin som har samme intensitet og som plukker opp noen av elementene. En vin som har ligget noen år vil miste noe av den ferske fruktsmaken og vil etter hvert utvikle aromaer som av sopp og velhengt kjøtt.
  2. Mat med mye urter: Velg en vin som har innslag av urter i aromaen.
  3. Mat med mye sødme i seg: Vil gjøre at vinen i glasset virker syrligere. Vil du at det skal matche bedre med maten så tilsett maten et syrlig element som sitron, eddik eller vin.
  4. Søt dessert: Velg en søt vin og husk at det du drikker bør være søtere enn det du spiser ellers vil det vinen virke sur. Vinen kan gjerne ha god friskhet selv om den er søt. Søtt trenger ikke være klissent.

– Husk også at tilbehøret ofte har like mye å si som hovedingrediensen, understreker Storm og fortsetter:
– Tenk igjen på sødmefulle smaker versus syrlige og kraftige versus milde.

Vin til lam

Lam har mye smak og uansett hvor på dyret kjøttet er hentet fra, er det sødmefullt, smaksrikt og relativt fett. Tipset er derfor å se etter smaksrike viner med litt garvestoffer (tanniner) og syre. Rødvin er derfor oftest et naturlig valg.

– Hva med påskelammet?
– Når det gjelder å velge vin til selve lammelåret,  er det lurt å se til områder hvor det tradisjonelt sett spises mye lam. Italienske viner fra Abruzzo, fruktige barberaer fra Piemonte og spanske reservaer fra Rioja, har alle en flott friskhet og moderat mengde tanniner og vil gjøre seg godt.

– Hvordan påvirker urter og krydder valget?
– Liker du å krydre kjøttet med masse urter som rosmarin, timian, salvie og hvitløk, - ville jeg valgt litt smaksrike viner, gjerne fra et varmt klima med godt modne druer. Både Syrah og Merlot har preg av krydder og urter i seg. Et annet tips er Ripasso-viner fra Veneto i Nord- Italia. Dette er viner laget delvis med tørkede druer og som dermed har både kraft og fylde som vil passe bra.

Tenk temperatur

– Husk for øvrig at kaldt kjøtt har mindre smak enn varmt og at temperatur har stor innvirkning på smaken. Vin som smakte utsøkt til varmt lammelår med rikelig krydder, vil fort være for mye av det gode til restemat på koldtbordet, understreker Storm.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.