Høstlig tradisjonsmat med høns

Hønsesuppe, frikassé og gryteretter - det er noe varmt og lunt knyttet til et hønsemåltid når den norske sommeren takker for seg og vi gis rike muligheter til å fråtse i doggfriske grønnsaker. Ikke rart at høsten tradisjonelt er topptid for høns.

Høns er et rimelig utgangspunkt for et vell av smakfulle kokeretter. Tilberedningen er også enkel. Etter at vannet er kokt opp, skal hønsene bare syde eller trekke i et par timers tid. På grunn av forholdsvis lang koketid er det vanlig å koke flere høns mens man først er i gang. Et godt tips å ta med seg, er å dele hønsene i to. Da blir det plass til flere i kjelen.

Hva en skal ha i kokevannet, er en smakssak og avhengig av hva den deilige kraften siden skal brukes til. Hele pepperkorn, laurbærblad, løk, litt hvitløk eller en suppekvast - mulighetene er mange. Suppekvasten kan lages av persille- og sellerigrønt pakket inn i purreblader.

Hønsekjøttet er mørt når kjøttet løsner fra bena. Ta kjelen av platen og sett den til avkjøling i kaldt vann. Ta etterhvert opp kjøttet og rens det fritt for skinn og ben. Til slutt må kraften siles. Hønsekraft er kjempegod basis for supper.

Hønsekjøttet og kraften kan gjerne fryses ned i passe porsjoner.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.