God vintergryte med reinsdyrkjøtt

Det finnes mange gode anledninger for en fest, og Samefolkets dag er verdt å markere med en real gryte med reinsdyrkjøtt. 6. februar markeres dagen på ulikt vis.

Tekst:
Even Nordahl, Seniorrådgiver samfunn og bransje

Foto:
 
matprat

I Norge utgjør fest og aktiviteter for barn og unge en sentral del av feiringen. I regi av skoler og barnehager gjennomføres gjerne samiske tema og prosjekt i dagene før nasjonaldagen, og på selve nasjonaldagen blir det stadig mer vanlig med høytidelig feiring og fest. Selve feiringen består gjerne i å pynte seg i samiske kofter, ulike former for kulturinnslag og et samlende måltid som ramme. Tradisjonell samisk mat med reinsdyrkjøtt er en viktig del av feiringen de fleste steder, ettersom samene har en sterk tradisjon for å samles sosialt omkring måltider.

Bidos - gryta fra vidda

En selvskrevet rett på dagen er den tradisjonelle samiske retten Bidos. Den har få ingredienser og er full av smak og varme. Bidos ble fra gammelt av servert som festmat i bryllup og ellers når folk samlet seg til festlig lag.  Den kan lages på litt forskjellige måter, men er uansett en mektig og god suppegryte som er enkel på lage. Det brukes vanligvis benfritt grytekjøtt av rein, men hvis det ikke er å få tak i går det fint å bruke en reinsdyrstek.

Fastfood og fest med finnbiff

Dette er samenes tradisjonelle “fastfood”. Finnbiff og reinskav er to navn på samme råvare og brukes til den tradisjonelle retten Finnbif som kan lages i mange varianter. Reinskav har sin opprinnelse fra gammelt av med vinterfrosset kjøtt og behov for et raskt måltid. Da var det bare å ta kniven å skave noen skiver av det frosne kjøttet og ha det rett i gryta, raskt og enkelt.  Retten har utviklet seg etter hvert, og både rømme, einerbær, løk og andre ingredienser har kommet til og laget mange variasjoner rundt retten finnbiff.

Naturlig matproduksjon

Reinsdyr er noe av det mest eksklusive råvaren du kan servere. At reinsdyrene lever under de mest ekstreme naturforhold gjør kjøttet helt unikt. Det er milelange fjellbeiter hvor reinen beiter på mange typer lav, urter og lyng som gir den gode viltsmaken. Og det som gjør kjøttet ekstra spennende og eksotisk er den sterke forankring i samisk tradisjon og kultur, som gjennom generasjoner har drevet matproduksjon på naturens premisser.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.