Elgkjøtt i butikkene

Tidligere år har det meste av elgkjøttet havnet hos jegerne og deres bekjente, og i liten grad blitt omsatt over disk. Nå blir passe store pakninger med både elgbiff, elgstek og elghakk å finne i dagligvarebutikkene.

Elgkjøtt er magert og relativt mørkt, og sammenlignes med storfe både i struktur, utseende og anvendelsesmåte. Unge dyr har et lyst og fintrevlet kjøtt. Kalven er også mildere i smak enn et voksent dyr. Det er i hovedsak alder og kjøttfylde som gjenspeiler farge og mørhet på kjøttet.

Elgen er helt konge også når det gjelder smak. En avrundet viltsmak gjør at det er manges favoritt. Kjøttet er lett å kombinere med andre råvarer. Bruk gjerne krydder og råvarer fra elgens rike for å fremheve den gode smaken. Det kan være tyttebær, einebær, blåbær og bringebær eller sopp.

Elgslaktet deles opp etter samme prinsipp som storfe, og derfor er det kjente produkter som steker, grytekjøtt, skav, biffer og fileter som selges i butikk. I tillegg kan du kjøpe elghakk, som er kvernet elgkjøtt. Samme navn har for øvrig en tradisjonell elgrett fra blant annet Østerdalen, som serveres til hverdags så vel som til fest.

Tjelknøl er også en slik rett som man bare finner langs svenskegrensen. Retten som opprinnelig er svensk, er frossen elgstek som settes på svak varme i stekeovnen i 10-12 timer. Deretter legges den direkte i saltlake til den blir avkjølt.

De som har stor tilgang på elgkjøtt bruker det på lik linje med storfekjøtt. Prøv gjerne kvernet elgkjøtt på pizza, i kjøttsaus eller i andre hverdagsretter som ofte har et mer moderne preg. Tradisjonsretter som for eksempel ferskt kjøtt og suppe smaker svært godt av elgkjøtt.

Elgstek er søndagsmiddagen fremfor noen i de store skogdistriktene på Østlandet, og en saftig elgbiff får tennene til å løpe i vann for noen og hver.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.