Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hvor i ovnen skal maten stå?

Hvor i ovnen skal maten stå?

Det er ikke tilfeldig hvor i ovnen du setter en tung formkake eller ei ribbe som skal få sprø og fin svor. Er du usikker på hvor i ovnen sjokoladekaken eller kringla bør stå får du god hjelp av å lese vår stekeovnsguide.

Baking

Formkaker trenger som hovedregel god undervarme for å heve seg godt og bli gjennomstekt. Samtidig skal den se gyllen ut på oversiden. Lettere formkaker, som sukkerbrød, blir som regel vellykket enten de plasseres midt i eller nederst i ovnen. Nest nederst er antageligvis den mest optimale plasseringen. Da vil sukkerbrødet heve seg godt, uten at det blir for mørkt på oversiden.

Pavlova og pikekyss lages av luftig marengs som stort sett bare skal tørke ved lav temperatur i stekeovnen. Setter man disse kakene for høyt i ovnen, er det lett for at marengsen tar for mye farge.

En paibunn er tett og kompakt, og når den er fylt tar det lang tid før den er stekt langs kanten i bunnen. Derfpr bør paien plasseres nederst, eller nest nederst, i ovnen for at paibunnen skal bli ferdig samtidig som fyllet.

Sitronkake

Gratinering

Retter som skal gratineres trenger god overvarme. Ostesmørbrød og lignende, med kort steketid, kan stå høyt i ovnen, slik at osten smelter og blir gyllen raskt. Ovnsretter som moussaka og lasagne skal også ha et gyllent ostelag på toppen når de er ferdige, men siden de trenger lang tid i ovnen,  30-40 minutter, kan de ikke plasseres for høyt i ovnen. Da vil osten bli brent før resten av formen er ferdig stekt. Derfor anbefaler vi å plassere disse rettene midt i ovnen.

Moussaka

Stek, kalkun og ribbe

Kjøtt stekes som hovedregel midt i ovnen, men dersom det er snakk om en hel kalkun må den antagelig plasseres på nederste rille. Det er for at den ikke skal stange i taket.

For å få sprø og fin svor på juleribba er det viktig at svoren får god overvarme, slik at fettet under svoren skal få høy nok temperatur til at svoren blåser seg opp. Ribbe stekes midt i ovnen, men hvis det mot slutten av steketiden fortsatt ikke er blitt sprø svor, så kan det være lurt å sette ribba en rille opp i stekeovnen, og eventuelt skru opp temperaturen noe. 

Ribbe trinnbilder

Stekeovnsguide

 

Temperatur

Plassering i ovn

Gjærbakst

Brød

ca. 200°C

Nederst

Focaccia

200 °C

Nederst

Kringle, julekake og waleskringle

200 °C

Nederst

Hveteboller, horn, rundstykker, pizzasnurrer

225-250 °C

Midten

Pizza (tykk bunn)

225 °C

Nederst

Pizza (tynn bunn)

250 °C eller max.

Nederst

Kakebakst

Langpannekaker

ca. 180 °C

Nederst

Rullekake

200 °C

Midten

Sukkerbrød

160 °C

Midten – nederst

Sjokoladekake, eplekake, plommekake og andre formkaker

160-180 °C

Nederst (eller nest nederst)

Muffins

175-180 °C

Midten

Brownies

150-175 °C

Midten

Vannbakkels

200 °C

Midten

Småkaker og kjeks

ca. 200 °C

Midten

Sandkaker

175 °C

Nederst

Marvposteier

200 °C

Nederst

Marengs (pikekyss)

60-70 °C

Midten

Pavlova (marengsbunn)

120 °C

Nederst

Kjøtt og fugl

Steker, inkl. skinkestek u/svor

125 °C

Midten

Skinkestek m/svor

230 + 175 °C

Midten

Ribbe

230 + 200 °C

Midten

Fileter

125 °C

Midten

Bacon

200 °C

Midten

Kalkun (hel)

180 °C

Midten

Kylling (hel)

180 °C

Midten

Lasagne, moussaka

225 °C

Midten

Retter i leirgryte

Sett inn i kald ovn og skru opp til ønsket temperatur

Nest nederst

Eggeretter

Grateng

200-225 °C

Nederst

Sufflé

180-200 °C

Nederst

Quiche Lorriane og andre paier med eggestand

200 + 180 °C

Nederst

Desserter

Karamellpudding

120 °C

Nederst (i vannbad)

Pai med frukt-/bærfyll og gresskarpai

180-200 °C

Nederst

Smuldrepai

200 - 225 °C

Midten

Clafoutis

190 °C

Midten

Sjokoladefondant

180 °C

Nederst

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB12 13.12.2024 04:50:40