Vin til julematen

I jula bruker vi masse tid på kjøkkenet og legger sjelen vår i maten. Det er viktig ikke å glemme drikkevarene, god mat trenger godt drikke. Legg gjerne et par kroner ekstra på vin til jul, for nå er tiden for ekstra nytelse.


Foto:
 
kolonihaven fotografbyrå tekst: liora levi

Kort om Liora

Liora Levi er utdannet sommelier med 10 års erfaring fra restaurantbransjen. Hun jobber fulltid med vin for Vinoteca og holder i tillegg foredrag om mat og vin for ABC vinkurs. Liora er medlem av Norsk Vinkelnerlandslag, med 1. plass i Nordisk mesteskap for vinkelnere i 2012. 

Jul og romjul utgjør i år nesten en hel uke fri fra jobb for flere av oss og god tid til å sette oss ned og spise middag på Middelhavsvis. Å kombinere vin og kjøtt eller fisk er i utgangspunktet ikke så vanskelig, men det er alt tilbehøret som gjør koden vanskelig å knekke.

Vin til julefavorittene

Det går fint med både rød- og hvitvin til de vanligste julemiddagene. Foto: shutterstock

Enkle råd på vinveien

  • Sødme vil minske effekten av syrlighet og omvendt. Klassisk eksempel er sukkerbiten vi puttet i en halv appelsin da vi var små.
  • Sødme vil minske effekten av bitterhet i eksempelvis te og omvendt. Tenk sukker i teen.
  • Noe salt på søtt øker søthetsfølelsen. Et eksempel er sjokoladen Smash.
  • Bitterhet forsterker bitterhet. Radicchiosalat med en tanninrik vin er en dårlig kombinasjon.
  • Bitterhet maskeres av fett og omvendt. En flott fettmarmorert entrecôte til en tanninrik vin passer derfor utmerket.
  • Syre forsterker syre. Eksemplet er sitrussaus til syrlig vin, som ikke er en god match.

Pinnekjøtt og røkt lammelår med kålrotstappe

Hvit: Livon Collio Pinot Grigio 2011, Friuli-Venezia Giulia, Italia, kr. 143,00 (VP  4043501) Gaia Wine & Spirits

Både pinnekjøtt og røkt lammelår er salt og fet mat hvor det er viktig med både frukt, friskhet og eventuelt litt sødme. Denne Pinot Grigioen fra Italia er både fyldig og frisk på én gang, med flotte fruktaromaer som også takler kremetheten i kålrotstappen.

Rød: Barbera Kroara, Piemonte, Italia, kr. 99,90 (VP 5883501) Gaia Wine & Spirits

Barbera gir fruktige viner uten for mye tanniner, men med en bra syrestruktur som gjør at vinen får snert. Vinen har et godt preg av kirsebær, bjørnebær og plommer som utstråler sødme som står fint opp mot både salt og røkt kjøtt med kremet tilbehør. Ha gjerne litt ekstra revet muskat i stappen.

Ribbe og skinkestek med surkål eller rødkål

Hvit: Rieffel Riesling 2011, Alsace, Frankrike, kr. 148,70 (VP 9995001) Vininor

Deilig frisk Riesling fra Alsace med en flott struktur og syre som renser godt opp etter fettet i ribben og passer utmerket til lyst kjøtt. En fin fruktighet matcher sødmen i surkål eller rødkål.

Rød: Maycas del Limarí Reserva Pinot Noir 2011, Limarí, Chile, kr. 149,90 (VP 9347401) Concha Y Toro

Pinot Noir fra Chile er fruktdrevne, lette rødviner som passer flott til retter av lyst kjøtt. Det røde bærpreget som består av jordbær og noe bringebær passer godt til rødkålen og med fin syre renser den fint opp i fettet i ribben. En liten spicy finish av sort pepper i vinen gir en ekstra touch til maten.

Bestillingsvin

Ønsker du å prøve ut en av anbefalingene, sjekk at polet ditt har vinen i god tid før julemiddagen. Må vinen bestilles, beregn i alle fall en ekstra uke til leveransen.

Kalkun med waldorfsalat

Hvit: Sequillo 2008, Swartland, Sør-Afrika, kr. 225,00 (VP 5959901) Vinarius

Første gang jeg smakte denne vinen var i en blindtest, det eneste jeg visste var at vinen var hvit. Å gjette hvor vinen kom fra ut i fra sunn fornuft og alt en sommelier har lært om druer og vinproduksjon viste seg å være lettere sagt enn gjort. Vinen er en blend av Chenin Blanc, Grenache Blanc, Viognier og Rousanne fra Sør-Afrika – vanskelig! Men også veldig godt, en rik vin med mye frukt og godt fatpreg som klarer alt av hvitt kjøtt og tilbehør med en dose fett.

Rød: Becker Spätburgunder 2009, Pfalz, Tyskland, kr. 169,90 (VP 5658601) Fondberg

Spätburgunder, bedre kjent som Pinot Noir, fra Tyskland er i dag ofte undervurdert. Her har det tidligere vært veldig hardt eikede viner som har gjort sitt ytterste for å etterligne Burgund. Becker er en av de produsentene som har fått dreisen på alt det Pinot Noir har å by på i Tyskland. En elegant vin med både kompleksitet og frisk frukt, integrerte lette tanniner og moderat fatbruk. Ypperlig til lyst kjøtt og kremede waldorfer.

I høst vant Liora Nordisk mesteskap for vinkelnere. Les intervjuet med sommelieren i MatPrat sitt sommermagasin: Champagnepiken

Røkt juleskinke med svisker og rødkål

Hvit: Thabilk Viognier 2006, Victoria, Australia, kr. 157, 20 (VP 5772101) Christiania Vin & Brennevin

Viognier lager fruktige hvitviner med et distinkt preg av blomster og fersken. Men det ligger også en god fylde og noe fatpreg som gjør at denne vinen egner seg flott til den røkte juleskinken. Sødmen i det florale passer godt til tilbehøret.

Rød: Occhipinti SP68 2010/2011, Sicilia, Italia, kr. 179,90 (VP 5873201) Christiania Vin & BrennevinEn frisk og fruktig vin fra Sicilia på Nero d’Avola og Frappato druene. Dette er forholdsvis lette viner som passer både til lyst kjøtt og hvit fisk. Frapatto har et deilig rødt bær preg over seg og sødmen gjør seg godt til både svisker og rødkål.

Oksefilet med rødvinssaus, sopp og løk

Rød: Grasso Fratelli Langhe Nebbiolo 2007, Piemonte, Italia, kr. 153,90 (VP 5919501) Divini

Piemonte viner laget på Nebbiolodruen regnes som klassikere til retter med sopp da den har sopp i sitt aromabilde og når du har rødt  kjøtt i tillegg er det viktig med kraftig fylde i vinen og godt med tanniner. Stek løken lenge og du får en deilig karamellisert sødme som gjør seg godt til frukten i vinen.

Rød: Innocent Bystander Syrah, Victoria, Australia, kr. 199,90 (VP 9587501 ) Autentico

Mange forbinder australske rødviner med syltet frukt uten kompleksitet og kraft, men denne vinen skiller seg sterkt ut fra mengden av kommersiell fruktsaft. Kraftig bærpreg med en god dose svart pepper, noe urter og en struktur og fylde som bare en riktig godt laget Shiraz/Syrah får. Her snakker vi elegant fruktbombe med trøkk!

Reisdyrfilet og -stek med rosenkål og fløtesaus

Rød: Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2010, California, USA, kr. 139,90 (VP 5259101) Engelstad

Zinfandeldruen egner seg særs godt til vilt. Vinene har en rik fylde og et snev av god fruktsødme som gjenspeiles i vilt kjøttet og her også i rosenkålen. Ridge sine viner står for kvalitet og kraft med flotte tanniner og relativt høy alkohol som hamler opp både med kjøtt og fløtesaus.

Til gravet reinsdyr passer det bedre med hvitt:

Hvit: Allram Weissburgunder Papageno 2011, Niederösterreich, Østerrike, kr. 149,90 (VP 5603301) Holst Wines

Weissburgunder eller Pinot Blanc som druen også er kjent som er en rik og floral hvitvin fra Østerrike som har frisk frukt med noe sødme som passer godt til den gravede stilen.

Kveite, juletorsk og lutefisk med ertestuing og bacon

Hvit: Bramìto del Cervo 2010, Antinori, Umbria, Italia, kr. 175,00 (VP 3761701) Strøm

En super Chardonnay fra Umbria med flott sitrus preg og godt integrert eik. En fyldig vin som er fin match til både kveite og juletorsk med rikt tilbehør.

Eller til lutefisken:

Domäne Wachau Weissenkrichen Riesling Smaragd 2010, Wachau, Østerrike, kr. 155,90 (VP 8008301) Blend Wines

En elegant riesling med friske grønne toner og en fin sødme i finish som passer godt til det salte baconet.

Rød: Antiche Terre Valpolicella Ripasso, Veneto, Italia, kr. 134,90 (VP 5220001) Sommelier AS

Ripasso er en fruktbombe av en vin, frisk og fruktig med bløte tanniner som gjør seg godt til hvit fisk som ikke tåler noe særlig med tanniner. Rik smak av kirsebær og plommer, sødme som står seg godt til den røkte skinken med salt elementet i baconet. Server gjerne litt avkjølt.

MatPrat anbefaler:

Er du på jakt etter flere tips til hvilke vin du bør servere til ulik type mat?
 Sjekk vinjournalist Geir Salvesens guide til Polets 500 beste 2013. En usnobbete bok med blant annet tips til de beste pappvinene.
Schibsted forlag

Juletapas

Tapas har opprinnelse i Spania, og vi satser på to spanske travere:
Hvit: Gran Feudo Chardonnay, Spania, kr. 119,90 (VP 3458101) Vinordia

En spansk Chardonnay som minner mye om en fransk burgundervin til en hyggeligere pris. Fyldig vin med markant fatpreg og frukt som gule epler og nøtter. Vinen er rik nok til å takle lettere kjøtt og det meste av fisk.

Rød: Marques de Chivé Reserva, Valencia, Spania, kr. 99,80 (VP 4390401) Haugen-Gruppen

En enkel og fruktig rødvin laget på Tempranillo-druen. Dette er en fin allround vin som matcher det meste av kjøtt og kan nytes både med og uten mat.  Passer til late romjulsdager. Denne finnes også på kartong.

Dessertvin, søt tradisjon

Til søt dessert trenger man søt vin. Foto: shutterstock

Når hovedretten er inntatt og desserten står for tur, er det tid for å se litt på tradisjonene. Gamle slagere i hetvinskategorien er på full fart inn i igjen. Skapbriten i oss jubler når klassikere som portvin og madeira kommer frem på dessertbordet.

Julebaksten

Niepoort Tawny 10 Years Old, Douro, Portugal, kr. 169,90 (0,37 liter) (VP 1392102) Winetailor

Herlig portvin med duft og smak av tørket frukt og syltede røde bær, nøtter og karamell alt det deilige som hører julen og julebaksten til. Vil du slå ekstra på stortrommen så prøv Niepoort sin Tawny 20 Years Old, absolutt verdt det.

Sjokolademousse

Mas Amiel 2009, Languedoc-Roussillon, Frankrike, kr. 145,00 (0,37 liter) (VP 3091102) Moestue Grape Selections

Mas Amiel er for mange en klassiker til desserter av sjokolade. Med et herlig preg av mørke bær og tørket frukt har den alle kriterier for å passe inn i julehøytiden. Sødmen som henger lenge igjen i munnen passer ypperlig til sjokolade, prøv vinen gjerne til en mørkere sjokolademousse med litt bitterhet.

Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2008, Veneto, Italia, kr. 189,90 (0,5 liter) (VP 3954702) Vinordia

Recioto er en søt rødvin laget på tørkede druer hvor vinen ikke gjæres helt ut slik at det gjenstår en stor porsjon restsødme i vinen. En sjokoladedessert på dette gir en sammensetning myk som fløyel.

Karamellpudding

Justino’s Malmsey 10 Years Old, Madeira, Portugal, kr 210,30 (0,75 liter) (VP 1535201) B & K International

Med sitt karamelliserte preg passer en søt Madeira ypperlig til karamellpudding, men også til nøtter og tørket julefrukt som fiken og dadler. Om man ikke skulle konsumere hele flasken på en kveld holder madeiraen seg utmerket i flere år. Sett i korken og la flasken stå oppreist.

 

I år kommer hele samboerens familie opp fra Skåne for å feire julen med oss, mon tro hva det byr på av utfordringer i mat og vin veien…

Med ønsker om gode vinminner julen igjennom,
Hilsen fra Liora

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.