Sommerens friske følge

Tenk at du sitter på et mykt teppe på svaberget med en fristende piknikkurv foran deg fylt til bredden av deilig sommermat; skinke, ost, salater, paier, sjømat og godt brød. I dette bildet hører gjerne et iskaldt glass hvitvin hjemme. 

Hvitvin kan selvsagt nytes hele året, men det er noe eget med denne vinen på sommeren. I min ungdom studerte jeg i Syd-Frankrike. Der markerte man årstidene med forskjellige typer vin, og hvitvin hørte gjerne våren til. En tid ganske tilsvarende vår egen fullsommer. (Midt på den heteste sommeren drikker man helst rosévin i Provence).

Men hvitvin er også fast følge til enkelte matretter og råvarer. Regelen om hvitt til fisk og rødt til kjøtt er noe enhver nordmann kjenner til. Og de fleste av oss har fått med seg at en Chablis passer ekstra godt til sjømat, i og med den litt salte anelsen i smaken.

Noen “regler” er dog viktige å bryte, og noen vaner skal man ikke følge, her er noen tips som kan være greit å ta med seg ut i de varme sommerkveldene.

Druer

Som for rødvin, lages også hvitvin på mange forskjellige druetyper. De mest kjente er Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc.

Chardonnay dyrkes over hele verden, og er blant annet en meget viktig drue i Champagne, Blanc de Blanc champagne består kun av denne druen. Chardonnay er en drue uten særlig egensmak, men som har den egenskapen at den tar opp i seg smaker fra jorden vinstokkene gror i på en svært distinkt måte. Det er derfor verdens mest kjente hvitvin; Chablis, har en smak av sjø. Chardonnay-druene i dette distriktet “drikker” smak fra den gang området lå under havflaten, for ca. 180 millioner siden. Chablis nytes best til mat, opplagt til sjømat, men også til spekemat og salte oster er vinen et strålende følge.

Det brukes også blå druer i enkelte typer hvitvin.

I kontrast til dette finner vi Sauvignon Blanc druen, som har en meget karakteristisk egensmak. Det dufter og smaker sommer av denne druen, masse frukt, blomster og bær i aroma og smak. De kjente hvitvinene under betegnelsen Sancerre lages av Sauvignon Blanc, og dyrkes i Loiredalen øst i Frankrike. En Sancerre er utmerket til mat, men kan også passere som den perfekte terrassevinen. Siden den er så fruktig og frisk i smaken, passer den også godt til mat med mange smaker, for eksempel til paier. Selv benytter jeg gjerne Sancerre til tapas, det er intet på et godt tapasbord som forringes av en Sancerre i glasset!

Riesling har i likhet med Chardonnay egenskaper som gjør at den lett tar opp smak og duft fra jordsmonnet. Riesling dyrkes nå over hele verden og er en meget anvendelig druetype, men mangler foreløpig “flaggskipsvinen” som både Chardonnay og Sauvignon Blanc har oppnådd ved sin Chablis og Sancerre.

Riesling-druene tar lett opp smaker fra jordsmonnet som videre setter sitt preg på.

 

Temperaturer

Det er viktig å huske at når man snakker om “romtemperert” i mat og drikkesammenheng, refererer man ofte til den gang hytter og slott var adskillig kjøligere enn i dag. Mens gjennomsnittemperaturen inne i et norsk hus ligger på mellom 22 og 25 grader (av energi- og klimahensyn bør vi ned mot 20), var gjennomsnittstemperaturen i et fransk slott adskillige grader lavere. Ta med dette i betraktning når du tempererer vinen, særlig rødvin har en tendens til å serveres for varm. Det er gode grunner til å heller servere vinen litt for kald enn for varm, da mister den mye av sin rette karakter, men en iskald hvitvin er heller ikke spesielt smakfull.

En god hvitvin skal aldri serveres varmere enn 12 grader, jeg foretrekker dem ned mot 8-10 grader.

Vinvalg til våre fem grunnsmaker

  • Søt: Sødmefull vin. Jo søtere, jo bedre. Mitt typevalg: Riesling eller Chenin Blanc.
  • Syre: Syrefull vin. Syrlig mat går best med syreholdig hvitvin. Faktisk. Men det finnes en grense; Blir det for syrlig kan det bli for mye av det gode. Mitt typevalg: Cava (spansk musserende) eller Grüner Veltliner
  • Bitter mat: Sødmefull vin. Husk å balansere bitter med sødme og syre, slik utligner du bitterheten og får et balansert måltid. Mitt typevalg: Riesling.
  • Salt mat: Frisk vin. Mitt typevalg: Muscadet eller Sauvignon Blanc.
  • Umami: Frukt og fylde. Her er vi inne på sjømat og tapasbordet mitt igjen. Mitt typevalg: Sancerre.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.