Solfest og helgenfeiring

Du skal ikkje sove bort sumarnatta, og ved Sankthans er natten på sitt aller lyseste. Da er det tid for nattevåk, bål og pølsegrilling.

Festen rundt midtsommer har røtter både i kristen og hedensk tradisjon. For det første hviler den på en gammel markering av sommersolverv, men den henger også sammen med den katolske markeringen av døperen Johannes' fødsel. På norsk kalles dagen fra gammelt av Jonsmesse, Jonsvake eller Jonsok.

Uansett om vi feirer Sankt Johannes eller sola: Denne kvelden samles nordmenn i hopetall på brygger og strender, tun og fjelltopper for å brenne bål og spise sammen.

Enkelte sverger til rømmegrøt og spekemat denne kvelden. Spekemat er deilig sommermat, og sammen med den søte og fete rømmegrøten, smaker det salte spekekjøttet enda bedre. Spekemat med eggerøre er et annet smakfullt alternativ som krever liten innsats på kjøkkenet. Det meste kan i tillegg gjøres klart på forhånd.

Andre legger heller opp til pølsefest. Sankthansaften er nemlig en gyllen anledning til å lage mat på gamlemåten. Bålet er jo allerede der, og med en tollekniv og noen bjørkepinner lager du enkelt din egen middag. Du kan også variere med "slangepølser". Da lager du en hvetedeig tilsatt bakepulver og hvitost som du snurrer rundt pølsene i en spiral før du griller dem på bålet. Du kan selvsagt også ta med en grillrist slik at du kan supplere pølsene med både koteletter, biff og hamburgere. Men da må du vente til det bare er glør igjen av bålet. Eller ta med egen grill.

De aller tøffeste blant oss kjenner kanskje en trang til å søke tilbake til sine vikingrøtter denne kvelden. Med helgrillet lam eller lammelår på menyen, kan du skape en følelse av solfest og vikingblot. Dessuten er det utrolig godt.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.