Pils til påske

I dag går det mest i vanlig pilsnerøl til påske. Mens de store bryggeriene mener påskeuka er et for kort lanseringsvindu for sesongøl, sørger mindre bryggerier for at vi fremdeles kan få påskeøl i glasset.

Pilsner

  • Pilsner stammer fra den tsjekkiske byen Plzen.
  • Over 98 prosent av ølet som drikkes i verden i dag er enten pilsner eller en avart av pilsner.
  • I Norge utgjør pilsner over 80 prosent av det totale ølsalget i butikk og over 90 prosent på utesteder.
  • Pilsner er undergjæret øl, hvor ølgjæren trives under kjølige forhold (ca. 7 °C) og jobber nederst i satsen. Overgjæret øl trives i varme omgivelser (ca. 20 °C) og er som regel mørke ølsorter. Det finnes i tillegg en tredje klassifisering: spontangjæret øl.
  • Perfekt serveringstemperatur på pilsner er kjøleskaptemperatur, 4-6 °C.

Påsken, sammen med jul og varme sommeruker, er tiden da vi drikker mest øl og mineralvann. Vi har fri, koser oss med venner og familie, og nyter en øl på afterski på fjellet, i hytteveggen etter en dag med utendørsaktiviteter, og som årets første utepils ved sjøen og i byen.

Øl for fastetiden

Brygging av øl til påske ble innført i Norge etter lansering av påskeøl/-brygg, en lys sterkøl av pilsnertype, i 1934. Tradisjonen kommer trolig fra danskenes første påskebrygg fra 1898, Salvator (frelser), som hadde sin opprinnelse fra 1600-tallets munker fra Paulaner-ordenen i München. De tyske munkene hadde fastetid i påsken, men fikk lov å drikke “det flytende brød”. Opprinnelig var påskeølet mørkere og hadde høyere alkoholprosent enn vanlig pils.

Vår- og sommerøl

Mack Ølbryggeri i Tromsø satser på å gi påskestemning og vårfornemmelser med Vårøl. Vårølet kom i handelen i 1939, etter en egen navnekonkurranse hvor både “hyttemjød“’ og “aprilspøk“ ble foreslått. Ølet lanseres i slutten av februar og er på markedet til etter påske.

– Før i tiden var det ikke bare bare å lage et påskeøl, da kirka mente en ikke skulle blande en kirkelig høytid og øl. Vi har hatt et påskeøl i sortimentet tidligere, men den har ikke vært produsert i nyere tid, forteller Cathrine M. Giæver, produktsjef i Mack. Hun forteller om Vårøl at det er en veldig lys og sommerlig pilsner med et markert innslag av humle, som passer godt til årets første grilling av lam, kylling og svinekjøtt.

Oslobryggeriet Ringnes tyvstarter alltid sommeren ved å lansere Skjærgårdspils rundt påsketider.
– Blir det en solfylt april er vi klare for å rydde frem sommeren og ta oss en frisk og etterlengtet utepils, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.
– I år lanseres den første sommerpilsen 16. april, rett etter påske, så vi har ikke noe sesongøl til påske, bekrefter han.

Påskeøl med utropstegn

Påskesol! fra Ægir Bryggeri er ett av få påskeøl på markedet. Foto: Ægir Bryggeri

For femte år på rad lanserer Ægir Bryggeri i Flåm påskeølet Påskesol!. Historien startet i 2008 da Ægir fikk oversendt en feillevering av gjær fra kollegaene i Grimstadbryggeriet Nøgne Ø og bestemte seg for å utvikle en lys og forfriskende øl til påske.

– Ølet passer til kjekjøtt, grilling, fiskeretter og afterski, forteller Evan Lewis, gründer og bryggerimester hos Ægir og fortsetter entusiastisk:
– Det var viktig for oss å lage et øl med utropstegn, som sier: Endelig påske! Solen skinner! Det er vår og vi er glade! Vi skal ut på ski!

Om Påskesol! forteller han at den kan fremstå som en pilsner, men er en undergjæret, lys, lett og ikke for komplisert Münchener Helles lagerøl. Selv om produksjonen og salg ikke kan sammenliknes med de store bryggeriene, avrunder bryggerimesteren med å understreke at de har blitt veldig glade i påskeølet sitt, og at påskeøltradisjonen er kommet for å bli.

Andre norske påskeøl på flaske er God påske (ale) fra Nøgne Ø og PåskeØl (pils) fra Berentsens Brygghus.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.