Øl som matcher julematen

Det er en utfordring å finne riktig øl til julematen. Testvinnerne av juleøl er ikke nødvendigvis det beste ølet til alle typer mat. Mye av mikrobrygget øl passer kanskje best alene, som en avec, eller til julekakene.


Foto:
 
matprat tekst: kim daniel bergersen

Kort om Kim Daniel

Kim Daniel Bergersen (24) er daglig leder for Øltorget i Mathallen i Oslo. Han jobber også som kursholder for Ølakademiet og vant tidligere i år Pilsner Urquell International Master Bartender 2012.

Julen kan være stressende, men den kan også være vidunderlig. Nydelig mat, gode venner, nær familie, og ikke minst godt drikke gjør julen spesiell. Visste du forresten at vi ikke feiret jul før som vi gjør i dag, men at vi drakk jol. Og da drakk vi så klart øl. Alle som hadde gård var etter loven pliktig å brygge øl til jul.

Selv kommer jeg fra en familie hvor vi alltid har hatt god drikke i jula. Ølet har vært butikkøl, og øl fra store produsenter hvis det har vært kjøpt på polet. I fjor endret derimot dette seg. Jeg la mer tid i drikkeinnkjøpet, oppdaterte meg på avisenes juleøltester og leste om hvilke øl som passer til de ulike julerettene. Å matche riktig drikke til riktig mat gjør matopplevelsen bedre og mer unik.

Smaksrike øl til tradisjonsrettene

Kim Daniel anbefaler et utvalg smaksrike øl til julematen. 

Pinnekjøtt og røkt lammelår med kålrotstappe

For meg er det ikke jul før jeg har spist pinnekjøtt. Pinnekjøtt eller røkt lammelår er kjøtt med mye smak, hvor kålrotstappens sødme er med på å balansere ut saltheten i kjøttet. Det er viktig med et øl som kan matche smaksmessig, men også på alkohol og bitterhet, som er med på å rense ut munnen for fett. Jeg vil anbefale juleølet fra Lervig i polklassen eller et litt med utradisjonelt valg av øl med mer bitterhet, som for eksempel en IPA. Et annet godt valg er Ægir sin Harvest Ale, som har litt bitterheten og 6 % alkohol.

Øl, mer egnet enn vin

På grunn av innholdet syrer og tanninner, er vin vanskeligere å sette til mat enn øl. Øl er derfor ikke bare lettere å sette til mat, men også å ha i mat. Ølet har en del bitterhet som vin ikke har. Har du øl i maten, er det viktig å huske at jo mer som damper vekk, jo mer bitterhet vil det være igjen.

Ribbe og skinkestek med surkål eller rødkål

En rett uten alt for kraftig smak, men med litt fett fra ribba. Surkål og rødkål er med på å gi sødme og syrlighet. Et godt øl til årets ribbe er Julefnugg fra Berentsen brygghus. Ønsker du en litt annen variant av det tradisjonelle juleølet kan du prøve deg på Julehumle fra det danske bryggeriet Hornbeer. Julehumle er et godt humlet, lyst juleøl.

Julefnugg og -humle anbefales til ribbe, Lervigs Jul til pinnekjøtt og Lade Gård juleøl til kalkun.

Kalkun med waldorfsalat

En relativt mager rett, hvor waldorfsalaten kanskje er det feteste innslaget i måltidet. Her må en passe på ikke å ha en for kraftig juleøl. Gå heller for en av de større produsentene sitt juleøl. Gode forslag er Lade Gård sin polutgave, eller Nordlands eller Dahl juleøl i butikklassen. 

Røkt juleskinke med svisker og rødkål

Her er vi igjen over på det røkte preget, men med et kjøtt med mindre smak enn lam/får. Et øl som er mild i smaken, men med litt bitterhet for å balansere ut sødmen i sviskene, vil fungere bra. Prøv Sundbytunet sin juleøl (bitter) eller Hesjeøl fra Haandbryggeriet.

Oksefilet med rødvinsaus, sopp og løk

Retten har både litt syrlighet og sødme fra sausen og smak fra løk. Her passer et øl uten alt for kraftig smak, men med litt alkohol.  Prøv Nøgne Ø sin Brun, eller Ægir sin Skumring Dobbel. Av årets juleøl vil kanskje Rogalands Juleøl eller Dahls Juleøl, begge i butikkklassen, passe fint.

Reinsdyrfilet og -stek med rosenkål og fløtesaus

Her har vi litt bitterhet fra rosenkålen og litt fett fra fløtesausen. Velg et øl uten for mye bitterhet, med litt sødme. På grunn av fettet i sausen, kan den gjerne ha litt alkohol. Mitt forslag er Kinn sin Julefred i polutgaven på 6,7 %.

Kveite, juletorsk og lutefisk med ertestuing og bacon

Både lutefisk og Torsk er en del av min juletradisjon. Selv om det er hvit fisk begge deler, er rettene forskjellige i smak, og spesielt i tilbehør. Torsken med poteter, smeltet gressløkssmør, gulerøtter og eventuelt litt grønt, passer fint med juleøl uten for mye alkohol. Nordlands Juleøl, som ikke er for søt passer fint. Min favoritt til hvit fisk er hveteøl, som tyske Paulaner Hefe Weisen, eller Italienske Baladin Isaac, en belgiskinspirert Wit. Baladin Isaac kommer på 0,75 liter fin flaske med kork, og passer til finere selskaper, - eller som en julegave.

Dyktige polansatte

Har du andre mattradisjoner enn disse, be gjerne om en ølanbefaling på ditt lokale vinmonopol. Ekspertisen på vinmonopolene begynner å bli bedre når det kommer til øl og mat, og er ikke lenger flinke kun på vin.

Juletapas

Stor variasjon i smaker, krever forskjellige øl til tapasen. Skulle jeg likevel valgt én, blir det danskt: Den krydrede Midtfyn Brygghus sin Jule Ale. Alen er beregnet til dansk frokost bestående av sild, snaps og mat med godt krydderpreg.

Øl til desserten

Her er vi over på kategorien det kanskje er lettest å sette øl til, nemlig desserten. Det som er fint med denne kategorien er også at de beste juleølene oftest passer best til denne kategorien.

Bestefar, Underlig jul og Ylir er øl som går fint til julekakene.

De syv slaga

Til kakene er det godt med øl med litt sødme og fylde, til å matche sødmen fra kakene. Haandbryggeriets Bestefar, Berentsen Juleavec, Ægir sin Ylir eller Nøgne Ø sin Underlige Jul, er alle øl som passer godt til julekakene.

Sjokolademousse

Sjokolade er helt nydelig med øl til, hvis man gjør det riktig. Her må man tenke på hvor kraftig sjokolade det skal være i moussen. Velger man en mørkere mousse, vil det være godt med et litt kraftigere øl, som for eksempel en imperial stout eller porter. De ulike julebokkene kan også være gode til, men ville jeg matchet med en litt lysere mousse, eller kanskje til karamellpudding.

Karamellpudding

Karamellpudding har en god sødme og litt brentsmak fra sausen. Her er det godt med juleøl som smaker mye. Prøv en julebokk, eller en mikrobrygget øl med mer sødme. Et gulltips er Ringnes sitt samarbeidsbrygg med Brooklyn Brewery, Imperial Polaris.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.