Møt superteamet som hjelper deg i hverdagen!
Den ene er en estetisk perfeksjonist som elsker mat fra Asia. Den andre er en streng naturelsker med norsk tradisjonsmat nærmest hjertet. Sammen lager de oppskriftene på MatPrat. Kokke-duoen Cecilie Maske og Anette Fjelleng Hansen brenner for å hjelpe deg i hverdagen.
- Det beste med denne jobben er å få hjelpe folk til å lykkes med å lage mat fra bunnen, og gjøre dem trygge på egne ferdigheter på kjøkkenet, sier Cecilie blidt.
Både Cecilie og Anette har bakgrunn som kokk, og har langt fartstid som matfaglige i MatPrat. Anette forklarer hva jobben innebærer.
- Kokkeyrket/ kokkeutdanningen er en forutsetning for arbeidet vi gjør, men det å være matfaglig i MatPrat er veldig mye mer enn å lage mat. Vi må tenke på litt andre måter enn en ren restaurantkokk nettopp fordi forbrukerne skal gjenskape oppskriftene og maten hjemme, på sitt eget kjøkken i en travel hverdag. Å kunne formidle råvarekunnskap og tilberedning slik at det blir enkelt for folk, er noe av det viktigste vi gjør, sier hun.
Anette om Cecilie
Cecilie elsker hvitløk, og diskusjonene har blitt mange om retten trenger 1 eller 4 fedd. Hun har et ekstra stort hjerte for tradisjonsmaten, og norske råvarer. Og, sanker de gjerne selv – enten i kjøkkenhagen eller på tur i skogen. Som regel er hennes kulinariske kreasjoner av ville vekster til alles nytelse, men den gangen syltede løvetannknopper sto på menyen – måtte jeg sette ned foten. Til vanlig er det Cecilie som setter ned foten, og jeg merker læreren i henne trer frem, men på en god måte, når jeg lar kreativiteten spinne av gårde. Da loser hun oss litt mer effektivt, strukturert og ryddig i land. Læreregenskapene hennes kommer også godt frem når hun stødig leder kursdeltakere gjennom kurs vi holder. Hun er alltid med på mine gale påfunn, og det har resultert i mye jobbing - men også mye gøy på kjøkkenet.
For det er hverdager det er flest av. Også på MatPrat.no. For er det én ting vi alle må hver dag, så er det å spise. Og det skal være både sunt, godt og lettvint i hverdagen.
- Hverdagsmaten er det folk trenger mest hjelp til. Den skal ha relativt få ingredienser, og det er de norske kostrådene som ligger til grunn. Tidsbruk, vanskelighetsgrad, tilgjengelighet, porsjonsberegning, balanse mellom råvarene og variasjon er noe av det som alltid ligger i bakhodet når vi utvikler nye oppskrifter, sier Cecilie.
Cecilie om Anette
Anette er perfeksjonist med skyhøye krav til seg selv. Hun er utrolig flink til å plukke opp de siste trendene, og har et utømmelig lager av ideer. Anette elsker asiatisk mat, og har bidratt med mange av rettene fra Thailand og Korea. Hun er estetiker til fingerspissene, noe som tydelig kommer fram når vi har matfoto. Med veldig mange baller i luften til enhver tid er jeg dypt imponert over hennes evne til å sjonglere dem uten å få dem i hodet. Når vi jobber sammen på kjøkkenet er hun kanskje ikke den flinkeste til å holde orden, men til gjengjeld har hun et høyt tempo! Vi utfyller hverandre og jobber veldig godt sammen.
Ukemeny og festmat
Alle oppskriftene Cecilie og Anette lager finner du på matprat.no. For de som vil ha mer hjelp og inspirasjon til hverdagsmaten blir mange av rettene satt sammen til ukemenyer. Disse kan man abonnere på. Hver uke byr på nye smaker, med variasjon av kjøtt, fisk og vegetar.
- Vi har faste retningslinjer for hva som skal i ukemenyene, og de settes sammen av erfarne matrådgivere. Der vil en alltid finne to fiskeretter, en vegetarrett som av og til er vegan, en middag med kylling eller kalkun og middager med storfe, svin og lam, sier Anette.
Helgemat har også en plass på MatPrat. Der har kokkene lagt mer vekt på kos og nytelse, for da har folk ofte litt mer tid til å lage mat.
- Det er hyggelig å gjøre selve matlagingen til en sosial «happening». Ingenting er vel bedre en lørdagskveld enn å lage pasta fra bunnen av med barna eller kjæresten? Mat samler folk, og skaper minner, både ved kjøkkenbenken og rundt matbordet, sier Anette.
Mat og oppskrifter er også viktig på de store merkedagene. Til 17.mai, konfirmasjoner, fest og feiring er det god hjelp å få fra MatPrat.
- Her har vi jo selvfølgelig de aller fleste oppskrifter forbrukeren måtte trenge. I tillegg har vi skrevet en rekke artikler som kan hjelpe til med planleggingen, ferdige menyvalg og tips til gjennomføringen – slik at folk kan stresse ned og også være gjest på sin egen fest.
Stadig på jakt etter inspirasjon
Cecilie har mange års erfaring som kokk i restaurantbransjen og har også høyskoleutdannelse innen pedagogikk og ernæring. Før hun begynte i MatPrat for snart 15 år siden, jobbet hun blant annet som lærer i hotell- og restaurantfag. Hun er opptatt av å bruke de råvarene og ingrediensene vi finner i naturen rundt oss.
- Jeg har utviklet oppskrifter med alt fra tang og tare via spiselige blomster til vill sopp. Turer i naturen er en utømmelig kilde til inspirasjon.
Anette er utdannet kokk og har bachelor i samfunnsernæring. Hun er opptatt av mat og matglede. Som småbarnsmor til tre er hun lidenskapelig opptatt av at barn bør få delta i matlagingen og bli kjent med råvarene, og ikke minst får smake på mange ulike smaker.
- Da lærer de både hvor maten kommer fra, utvikler ferdigheter de kan bruke resten av livet og vil få kjærlighet til mat. Av erfaring vet jeg at det er ganske mye enklere å lage èn middag til hele familien, enn flere ulike fordi barna ikke liker det ene eller det andre, sier Anette som også jobber med å utvikle oppskriftene på barnas egen matprat – matstart.no
Anette har mat i hodet hele tiden – og blir inspirert av de underligste ting. Spiser hun ikke maten, tenker hun på mat - nye retter, nye kombinasjoner, nye måter å tilberede. Med litt ulik bakgrunn er det duket for et spennende samarbeid på kjøkkenet.
- Med våre personligheter og ulike interesser tilfører vi jo litt forskjellige ting til kreativiteten på kjøkkenet. Cecilie er godt voksen, jeg er travel småbarnsmor. Og det fine er med oss som team at vi spiller på hverandre, sier Anette.
Noterer alt de gjør
Prøving og feiling er del av jobben. Oppskrifter testes og justeres, en ingrediens byttes ut, en annen legges til eller tilbehøret blir noe helt nytt.
- Vi noterer ned alt vi gjør underveis, hvert minste lille steg. Da gjelder det å ha tunga rett i munnen, også når iveren og skapergleden tar overhånd, ler Cecilie.
For det å skrive oppskrifter korrekt, er en stor del av jobben. Leserne skal være trygge på at det de finner er riktig, uavhengig om hvordan de har kommet frem til oppskriften. De bruker kunnskap og mange års erfaring for å få til dette.
- Dette har vi i fingrene, vi kan sette en oppskrift etter hodet, vi. Men når oppskriften publiseres på matprat.no skal den gjengis korrekt, slik at leserne våre kan lage retten hjemme hos seg selv. Og kanskje også dele oppskriftene med gjestene etter en forhåpentligvis minnerik kveld, sier Anette med et smil.
Alle oppskriftene på MatPrat er utarbeidet, testet og justert på kjøkkenet til MatPrat. Der blir de også fotografert, i samarbeid med en dyktig matfotograf.
- Vi har fotodag flere ganger i måneden. Da har vi gjerne en dag med forberedelser og innkjøp i forkant, og så er det fullt fres på kjøkkenet hele dagen. Det er ikke uvanlig at vi tar bilde av opp mot 20 ulike retter hver fotodag, sier Cecilie.
Rettene både planlegges, lages, legges opp og styles av kokkene selv. Da er Anette i sitt ess, for hun har øye for detaljer og elsker å presentere maten så lekkert at enhver får vann i munnen.
- Vi bygger opp en stemning på hvert bilde, og prøver å tenke hvordan forbrukerne vil spise med øynene. Samtidig ønsker vi å sette MatPrats preg på matrettene.
Oppskriftene skrives slik at ingrediensene alltid står i den rekkefølgen som de skal tilsettes rettene. Fremgangsmåten må speile ingrediensene.
I forkant av nye trender
MatPrat har god oversikt over hva slags matretter det er mest interesse for. Kokkene har hele tiden oversikt over hvilke retter som er mest søkt på, enten det er oppskrifter som allerede ligger der, eller nye retter eller ingredienser.
- Et TV-program eller fokus i pressen kan gjøre at det plutselig blir økt interesse og søk på en spesiell råvare eller rett. Det har vi merket på for eksempel sauekjøtt. Da ble det laget både oppskrifter og artikler for å hjelpe forbrukerne, sier Cecilie
Anette forteller at MatPrat-kokkene hele tiden jobber for å ligge i forkant av internasjonale trender.
- Vi følger nøye med på hva som er populært både her i Norge og internasjonalt. For eksempel har det de siste par årene blitt veldig populært med koreansk mat. Det betyr at du på MatPrat kan finne oppskrifter på retter som bibimbap, kimchi og bo ssam.
Det er både tilfeldigheter og mange utprøvinger som gjør at nye retter blir skapt, og mange av oppskriftene på MatPrat er originalutviklet av Cecilie og Anette.
- Vårt arbeid med råvarer og oppskrifter er kjernen i MatPrat. Vårt mål er å utvikle gode, gjennomarbeidede og kvalitetssikrede oppskrifter alle kan klare å lage, og å øke forbrukernes kunnskap om og lyst til å lage mat med norske råvarer, og gjerne fra bunnen. Vi har det veldig gøy med å lage mat og det ønsker vi også at alle MatPrats brukere skal ha, avslutter Anette.