Metervare

Metervare er pølsemakeriet midt i Oslo som lager kvalitets pølser med minst mulig tilsetningsstoffer. De lager også spekepølser, spekemat og kjempegode sauser og tilbehør som passer til pølsene. Sjekk ut metervare.no. De har også en pølsevogn som brukes på matarrangement, og det er den som kommer på ByLam.

Oppskrift lammepølse fra matprat: 
Denne oppskriften gir 10 til 12 pølser

Ingredienser: 
800 g kjøttdeig av lam
400 g medisterdeig
1 1⁄2 ss salt
4 ss potetmel
3 dl melk eller vann
1 ts knust einebær
2 ts malt muskat
2 ts malt hvit pepper
1 ss finhakket frisk kruspersille
1 ss finhakket frisk salvie
30 g smal svinetarm 28/30 eller stor fåretarm 24/26 eller 26/28

Slik gjør du: 

  1. Kjør kjøtt og salt i kjøkkenmaskinen til du får en seig deig.
  2. Spe så med halvparten av melka. Når farsen har blitt klistrete, tilsett resten av melka sammen med potetmelet og krydderet til det er godt blandet.
  3. Stappes i tarm. Snurres/ tvinnes i 10 til 12 cm lange pølser og knyt endene med en litt hyssing eller med tarmen.
  4. Trekkes i vann ved 80 °C, kan også grilles.

Under finner du flere råd:

Røyking:

For å røyke pølser er det letteste å bruke en ABU-røk eller lignende. Den får du kjøpt i sports- eller villmarksforretninger sammen med flis til røykinga.

Legg pølsene ned i "kassa" med litt avstand mellom pølsene (ligger de inntil hverandre får du ikke røyk rundt hele pølsa), og følg bruksanvisningen fra produsenten. Normalt er 15-20 minutter nok til slike pølser, og de blir nesten kokt samtidig pga. den høye temperaturen under røykingen.

(Noen har også laget egne "kammer" med tilførsel av røyk gjennom et rør eller direkte under det som skal røykes.

Kjøtt:

Dersom du vil kverne svinekjøttet selv, sørg for at du har en blanding av magert og fett svinekjøtt. Du kan bruke vanlig kjøttkvern eller foodprocessor.

Alternativt kan du bruke kjøttdeig (storfekjøtt) sammen med svinekjøttet (medisterdeig) f.eks. halvparten av hver og man får en noe kraftigere og mer kompakt pølse. Du kan også lage pølser av lammekjøtt. En blanding av lammekjøtt og storfekjøtt kan gi mange muligheter.

Krydder:

Du kan godt bruke dine favorittkrydder for å sette din egen smak med f.eks. karve, urter, hvitløk og/ eller rosiner. Her er det bare å prøve seg frem.

Tarmer/ pølseskinn:

Det finnes også andre tykkelser på tarmene. Jo tynnere de er (wienertarm = 20 mm) jo mer skjøre blir de og vanskeligere er de å jobbe med (sprekker).

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.