- Først, tusen takk for fine bidrag. Hvem er det vi ser på bildene?
- Jenta i kofte er meg. Bildet ble tatt under feiringen av samefolkets dag for tre år siden. Jeg gikk på videregående skole i Alta da, og vi feiret der. Jeg visste at det ikke kom til å være så mange i kofte på skolen, men tok den på meg uansett. Det andre bildet er av pappa og reinen vår Tonakai. Han er faktisk oppkalt etter en gutt fra Japan som var på besøk hos oss for mange år siden. Tonakai betyr reinsdyr på japansk, så det er litt gøy.
- Med din bakgrunn har du kanskje et litt annerledes forhold til rein enn de fleste?
- Jeg kommer fra en reindriftsfamilie i Kautokeino, så det er klart jeg har et spesielt forhold til rein. Både jeg og søsknene mine har vokst opp med reindrift, og det samme har foreldrene våre, deres foreldre, besteforeldre og så videre. Det er vanlig at foreldre søker reinmerker til barna sine når de er små, og at de begynner å gi dem dyr i tidlig alder, så man blir på en måte født inn i det. Nå jobber jeg med samisk barne-TV i NRK i Karasjok, men jeg er fortsatt hjemme og hjelper til så ofte jeg kan. Reindriften er veldig viktig for meg. Det er en livsstil, og noe som ligger veldig nært hjertet mitt.
Reinkjøtt er en av de mest eksklusive råvarene Norge har å by på. Faktisk produseres det ikke mer enn at hver nordmann har 300 gram kjøtt til rådighet i året. Da gjelder det å velge sine retter med omhu.
- Så Ánne, tenk at du får utdelt dine 300 gram akkurat nå. Hva bruker du dem til?
- Å, det er vanskelig… Rein er det beste kjøttet jeg vet om. Det kan tilberedes på utallige måter, og smaker nydelig uansett. En hverdagsfavoritt er wok med skavet reinkjøtt eller røykakjøtt (røkt reinsdyrkjøtt). Det er både enkelt, sunt og godt, og jeg blir aldri lei.
Trenger du inspirasjon til hvordan du kan bruke dine 300 gram? Du finner alle våre oppskrifter med reinsdyrkjøtt her.