Pizzaer er som regel runde og har fyllet oppå, men det finnes også andre varianter som for eksempel firkantede bunner eller at bunnen er brettet og lukket rundt fyllet (calzone). Pizza spises over hele verden i alle mulige sammenhenger, enten hjemmelaget, stekt frossenpizza eller ferdiglaget på pizzeria/restaurant som tas med eller spises der.
Den italienske pizzaen
I den italienske pizzatradisjonen bruker man en svært tynn bunn og retten blir stekt på kort tid ved høy temperatur, ofte i en spesiell vedfyrt ovn, noe som gir en sprø skorpe. Tradisjonelt brukte man det man hadde i huset til å ha på pizzaen, for eksempel en tomat, noen oliven og litt ost. Visse kombinasjoner ble fastsatte typer og har fått navn, for eksempel Napoletana, Margherita og Quattro Stagioni.
Den amerikanske pizzaen
Det var italienere som flyttet til USA som innførte retten der, men de gjorde også noen endringer. Pizzabunnen ble tykkere og mykere, og man økte mengden av fyll og antallet ingredienser i fyllet. I stedet for å ha osten under resten av fyllet ble det vanlig med et tykt lag med ost over resten.
Den flate formen på pizzaen gjør den lette å frakte både kald og varm. Dermed er pizza blitt en enkel og populær type hurtigmat, som man kan nyte både hjemme og ute, levert med bud eller laget selv.
(Kilde: Wikipedia)